Держпродспоживслужба просить повідомити про виявлення шкідливих горіхів

Фото: пресцентр Головного управління Держспоживслужби в Тернопільській області

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомляє про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF  від 24 серпня 2021 року № 2021.4341-fup2 щодо виявлення несанкціонованого новітнього харчового продукту (горіх бетель) з Пакистану (M. Manzoor & Co) через Італію (імпортер: Raja Whole Sale Co) до України (отримувач: Ахмед Ахсан, просп. Маяковського 81/11, кв. 253, м. Київ, 03141)

Держпродспоживслужба також просить негайно повідомити про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10).

Інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

Що таке горіх бетель?

Фото: мережа Інтернет

Це рослина, листки якої широко використовуються в народній медицині країн Південної та Південно-Східної Азії в різноманітних якостях: як збуджувальний, знеболювальний, антисептичний засіб і як спецію.

Основне використання листа бетеля – це обгортка для жування горіха арека або тютюну, де він в основному використовується для додання смаку. Його також використовують в кулінарії, як правило, сирим, завдяки перцевому смаку.

Результати різних досліджень показують, що тривале жування горіху бетеля може бути небезпечним для життя та здоров’я. Його вживання призводить до почорніння зубів і запалення ясен. Відомо, що у тих хто жує бетельний горіх слизова оболонка рота набуває характерного темно-червоного кольору і часто зморщується. Інколи настає рубцювання тканин слизистої та розвивається хронічне захворювання, а саме підслизистий фіброз порожнини рота.

Люди, які вживають бездимні тютюнові вироби, мають високий ризик розвитку різних видів раку, включаючи рак голови та шиї, зокрема рак порожнини рота, рак глотки, рак гортані, стравоходу тощо. Жування горіху бетеля також збільшує ризик розвитку однієї з форм раку ротової порожнини − плоскоклітинної карциноми, яка також може виникнути на задній стінці горла. Це підтверджує великий процент дорослих жителів Південно-Східної Азії, які страждають на дане захворювання.

Читайте також: Поліцейські розшукують чоловіка, причетного до крадіжки ящика з побутовою хімією (Відео)

Exit mobile version