“Це лише залишки каркасу, а не хрест”, – організатори фестивалю “Файне місто” відповіли на звинувачення

Фото з відкритих джерел

У селі Довжанка поблизу Тернополі відгремів фестиваль “Файне місто”. І одразу опісля свого завершення захід потрапив у скандал, причиною якого став виступ польського гурту Batushka. Учасники вийшли до глядачів в образах монахів. Довершували атмосферу і спеціальні декорації.  На сцені поряд з гуртом стояли труни, ікони та хрести. Світлини з виступу гурту у соцмережах спричинили справжній вибух обурення.

Організатори фестивалю “Файне місто” відреагували на скандал. У коментарі ZAXID.NET вони зазначили, що виникла неприємна ситуація, але вони не мали наміру ображати почуття християн. Гурт Batushka виступав на окремій сцені, квитки куди купували відвідувачі, які люблять таку музику.

“Ситуація, яка склалась довкола виступу гурту Batushka, досить неприємна. Проте ми не мали на меті образити почуття віруючих, запрошуючи цих артистів. У музиці, як і в кіно чи театральному мистецтві, є різні жанри: містика, жахи, мелодрама, комедія, вестерн… На фестивалі “Файне Місто” також є сцени для абсолютно різних жанрів, і відвідувачі, купуючи квиток, обирають сцену і артистів, які їм до вподоби. Саме виступ гурту Batushka ми розцінюємо як жанр містика, на який зібралось чимало відвідувачів, як з України так і з-за кордону. Організовуючи захід, ми жодним чином не прагнули образити чиїсь почуття чи віру, а навпаки створити атмосферу, де кожен почуватиметься комфортно та вільно”, – зазначила команда організаторів фестивалю в офіційному листі ZAXID.NET.

Вони також пояснили, що на фестивалі насправді не спалювали хрест, на поширених у соцмережах фото горить каркас під опудало, яке традиційно підпалюють на «Файному місті» як символ спалення усього недоброго, що було за попередній рік.

«У нас є одна фестивальна традиція – символічно спалювати опудало разом з непотрібними речами, люди могли принести туди поганий настрій, злість, неприємні спогади, хтось приніс на спалення «російську попсу». Це було опудало на дерев’яному каркасі. Фото, що поширилось мережами – це лише залишки каркасу, а не хрест», – додають організатори.

Нагадаємо, популярний фестиваль «Файне місто» потрапив в скандал через виступ польського блек-метал гурту Batushka. Під час виступу учасники гурту були одягненні у священичі ризи, а на сцені стояли ікона Божої Матері, труна, підсвічники. Через цей виступ низка священиків звинуватила організаторів фестивалю та гурт в образі християнства.

Читайте також: Священнослужителі Тернопільщини звернулася з відкритим листом до організаторів “Файного міста”

Exit mobile version