Партнерські пологи у Тернополі: як готуватися та які існують вимоги (Відео)

Фото: мережа Інтернет

Народження дитини – завжди радісна подія у сім’ї. День, коли на світ з’являється нове життя, назавжди закарбовується у пам’яті кожної матері. Та сьогодні цю щасливу мить появи на світ дитини разом з породіллею може розділити як майбутній батько, так і будь-хто із родини або друзів. Говоримо про партнерські пологи.

Коли слід починати підготовку та які сьогодні існують вимоги до партнера – про це та інше завідувачка акушерського відділення №2 КНП “ТКМЛ №2” Наталія Кузьмінчук.

Вже 45 років у Тернополі функціонує акушерське відділення №2, яке входить до складу перинатального центру Тернопільської міської лікарні №2. Спочатку воно діяло як обсерваційне відділення, та у 2008 році було перейменоване на акушерське. Розташоване воно на 4-му поверсі медичного закладу. Тут облаштовано 16 палат – одно- та багатомісні, а також палати підвищеного комфорту. Всього у відділенні 25 ліжок. Для народження немовлят передбачені чотири індивідуальних пологових зали, які працюють почергово.

Наталія Кузьмінчук каже, сьогодні до них за допомогою може звернутися кожна майбутня мама. Адже адреса зареєстрованого місця проживання породіллі – значення не має.

“Пацієнтка має право вибору пологового будинку серед тих пологових будинків, які уклали договір НСЗУ. З медикаментів жінці не потрібно нічого купувати, їй потрібно підготували лише засобі індивідуальної гігієни для себе та дитини на час перебування у лікувальному закладі. Все інше забезпечення, згідно з НСЗУ, надається державою безкоштовно у пологовому будинку”, – розповідає Наталія Кузьмінчук.

Готуватися до пологів лікарі радять не в останні тижні вагітності, а тоді, коли дізналися про зародження нового життя.

“Майбутня мама читає літературу, вона спілкується з жінками, ходить на тематичні курси, готується. Купує собі одежу, також речі, у які одягне свого малюка одразу після його народження. Важливо сказати, що жінка готується не сама. Особливо, якщо вона планує народжувати з партнером”, – каже завідувачка акушерського відділення.

Партнерські пологи на сьогодні є явищем звичним. На початку пандемії у лікарнях України вони перебували під тимчасовою забороною. Проте на сьогодні ця послуга повністю відновлена.

Для підтримки майбутня матуся може запросити одну близьку їй особу. Це може бути як батько дитяти, так і хтось із родичів чи знайомих.

“На даний час партнерські пологи у нашій лікарні є відновлені. Є певні умови: партнер повинен мати на момент пологів флюорографічне обстеження, дійсне впродовж року, від’ємний тест на ПЛР-дослідження та відсутність ознак ГРВІ чи будь-яких інших захворювань. Також йому потрібно мати чистий домашній одяг або придбати спеціальний пакет на партнерські пологи.

Наталія Кузьмінчук каже, не завжди партнер проходить разом з вагітною жінкою спеціальні курси. Бувають випадки, коли особа, яка прийшла підтримати породіллю під час пологів, є повністю не підготовленою.

“Іноді приходять непідготовлені чоловіки. Ми не маємо права відмовити нікому, але тоді самі ці пологи для них є стресовими. Жінка, яка народжує, хвилюється за партнера, запитує, чи все з ним добре. Тобто, вона переживає не лише за себе, свою дитинку, за свій біль, а ще й за свого чоловіка.”

Пологи – подія, перебіг якої неможливо передбачити. Тому майбутні батьки мають добре усвідомлювати та знати, як вони мають діяти, коли прийде час народжувати. Підтримка дорогої людини є вкрай важливою у такі моменти і вона не повинна перетворитися на додатковий клопіт.

Світові дослідження показали, що партнерські пологи позитивно впливають на фізичний та психологічний стан породіллі.

“Майбутні матусі відчувають менший біль, вони є більш спокійнішими, розуміють, що чоловіки прийшли не лише для того, щоб якось бути дотичним до цієї події, а для того, щоб підтримати.

Пологи неможливо проговорити чи запланувати. Ніколи невідомо, коли вони почнуться та як. Це все є дуже індивідуальним і непередбачуваним. Тому партнер, який приходить на пологи, і сама жінка мають бути готовими до цієї події”, – зазначає Наталія Кузьмінчук.

Більш детально про партнерські пологи – дізнавайтеся у відеоматеріалі.

Читайте також: Артемчик, Арсенчик та Андрійко їдуть додому: із пологового виписали трійню, народжену у сім’ї тернополян (Відео)

Exit mobile version