У Тернополі готують безкоштовні обіди для потребуючих (Відео)

Фото: Карітас Тернопіль

У Тернополі готують безкоштовні обіди для потребуючих. Цим займається благодійний фонд “Карітас” вже 27 років. Зараз тут є кухонне приміщення, де шеф-повар готує перше, друге, і все інше, аби раз на день та людина, яка потребує, змогла отримати повноцінний обід.

Наша “Благодійна їдальня” у Тернопільському благодійному фонді “Карітас” функціонує вже 27-й рік. Її історія була дуже проста, але для мене це є щось надзвичайне. Тому що наша шеф-повар пані Люба, яка також працює вже 27-й рік, почала цю благодійну їдальню зав’язувати, я би так сказав, і розвивати зі свого власного помешкання. Коли ще тут, у “Карітасі”, не було нагоди зварити дуже багато їжі, то вона зі свого дому варила декілька літрів борщу, зупи чи інших харчів, і приносила чи привозила з дому. Зараз маємо в “Карітасі” кухонне приміщення, де готуємо для наших потребуючих і перше, і друге, і все те, що необхідне для того, щоб дати повноцінний, один раз на день, обід для людини, яка сюди прийде, – розповідає “Файному місту” директор Тернопільського благодійного фонду “Карітас” о. Андрій Марчук.

Отримати страви в “Благодійній їдальні” можуть найперше люди, які стоять на обліку в “Карітасі”. Також простому безхатченкові чи особам, які перебувають у різних негативних обставинах життя, навіть якщо вперше таких зустрічають у благодійному фонді, не відмовлять у харчах.

Обід тут можуть отримувати найперше особи, які в нас стоять на обліку, тобто наші підопічні. А також звичайний пересічний безхатченко чи людина, яка прийшла і хоче поїсти, тому що вона деколи не має до того спроможності. Бувають різні обставини: що людина живе на вокзалі, в підвальному приміщенні або десь під мостом, чи має зовсім інші негативні обставини життя. Тому навіть якщо вона в нас є не на обліку, ми її бачимо вперше і вона хоче похарчуватися, ми їй обов’язково дамо їсти, – каже о. Андрій.

Залежно від пори року, різна кількість людей приходить поїсти: близько 50-ти осіб у літній час і 80-100 – в осінньо-зимовий.

У теперішній літній період часу потребуючі трошки, можна сказати, розсіюються. Ми сьогодні дали близько 50-ти особам їсти. Якщо взяти період осінньо-зимовий, де вже холодніше, то ми маємо від 80 до 100 осіб. Деколи навіть і більше. Бо і в час пандемії, а особливо перед пандемією, ми харчували наших підопічних у два тури, тобто наші “Благодійні їдальні”, коли можна було заходити. Бо зараз вони беруть свою посуду, в той спосіб, що приходять сюди, стають у чергу і отримують цей комплексний обід. Ну, і якщо взяти період літній, теплої сприятливої погоди, то їхнє число і кількість зменшується. Це може бути 30, 40, 50, деколи 60, – інформує директор “Карітасу”.

Благодійний фонд “Карітас” завжди потребує допомоги. Якщо є можливість чи бажання допомогти грішми або продуктами, то це можна зробити у спеціальних корзинах, облаштованих у магазинах Тернополя.

Ми маємо благодійників, а також і потребу в постійних благодійниках, які би опікувалися “Благодійною їдальнею”. Я дякую Богові і людям, яких Господь посилає нам до дому милосердя, тобто до “Карітасу”. Дякую тим людям, які зголошуються, бо вони все ж таки є. Дякую тим підприємцям або власникам магазинів, які дають добру нагоду нам поставити корзину для збору продуктів і де людина приходить, купляє щось собі і, якщо вона забажає, може залишити щось у корзині для тих добрих цілей, тобто для “Благодійної їдальні” чи для проєкту “Про милосердя”. Але одночасно, дякуючи, і прошуся для того, щоби люди, які це почують, які це побачать, не полишали тих добрих обставин, де можна, як кажуть, нагодувати голодного. Бо голодних ми маємо в теперішній час дуже багато і десь ми їх можемо зустріти всі, ходячи пішки, бачачи, що вони є поруч з нами. Це не є щось таке для нас, з чим ми не є обізнані. Ми всі бачимо це, ми всі це розуміємо. Тому хочеться для них підтримки, хочеться, щоб люди, які будуть мати чи фінансову спроможність, могли перераховувати свій кошт на наш рахунок, він є у Фейсбуці, чи на нашій інтернет-сторінці. А також ми відкриті до продуктів: крупи різного гатунку, макарони, закрутки, молочні продукти, помідори, огірки, капуста, на що буде відкрите серце і гаманець людини, те ми завжди приймемо. Бо наша кухня завжди готова зварити добрий, гарний і смачний обід, – каже директор благодійного фонду “Карітас” о. Андрій Марчук.

Читайте також: У карантин “Благодійна їдальня” Тернополя працює у режимі самовиносу

Exit mobile version