Учителі Тернопільщини отримають нові ноутбуки: скільки закуплять та кому гаджети не дістануться

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Минулоріч пандемія змінила освітній процес, у якому уроки з класів перейшли в зум-конференції. Але не у всіх вчителів була технічна можливість навчати дітей у такому форматі. Тому цього року Міністерство освіти і науки України започаткувало ініціативу «Ноутбук кожному вчителю», повідомили на сайті МОН.

Уже цього року ми забезпечимо понад 60 тисяч вчителів якісною технікою. Ця ініціатива зараз — одна з пріоритетних, над якою ми працюємо спільно з МОН. Продовжуємо цифровізувати освітню сферу. Електронні журнали та щоденники, онлайн-конференції, презентації на уроках — це майбутнє освіти. Наша мета — зробити так, щоб у кожного вчителя був власний персональний комп’ютер, доступ до швидкісного інтернету та ще більше можливостей для навчання дітей», – розповів Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На Тернопільщині 190 шкіл отримають ноутбуки. Після 1 вересня планують забезпечити ґаджетами 30 відсотків учителів. Під час дистанційного навчання вони зможуть техніку брати додому. Однак якщо дистанційного навчання немає, то ці ноутбуки мають бути у закладах освіти.

Ми цьогоріч закуповуємо 1592 ноутбуки. Тобто держава нам виділила більше 26-ти мільйонів гривень. Зі співфінансуванням у нас буде 5 мільйонів 500 тисяч гривень. Тобто одні громади, в яких населення менше 40 тисяч, співфінансування 10%. Громади, які більше 40 тисяч населення, – 30%. Ми маємо таких дві громади – це Тернопільська і Кременецька, які дають 30% співфінансуванння і 30% дає обласний бюджет також на свої заклади. Потреба в нас, звісно, більша, ніж 1592 ноутбуки. Але, скажемо, це майже відсотків 30, що ми цього року забезпечимо педагогічних працівників ноутбуком. Ці ноутбуки вчителі зможуть брати додому і використовувати під час дистанційного навчання. Якщо дистанційного навчання немає, значить, ці ноутбуки мають бути у закладах освіти, – розповіла “Файному місту” начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів, першочергово будуть забезпезпечувати опорні заклади і заклади освіти, де навчається більше 250 учнів.

У нас цьогоріч вийшло, що будуть забезпечені опорні заклади, заклади, які мають 250 учнів, і заклади, які мають більше ста учнів. У Тернопільській області такі заклади будуть забезпечені всі ноутбуками. Сподіваємося їх отримати в перших числах вересня, – каже Ольга Хома.

Оскільки цей проєкт є тривалим, тобто не на один рік, наступного року така ж субвенція знову буде виділена, то є ймовірність, що забезпечать ще й школи, в яких навчаються по 100 учнів.

Відповідно до постанови Кабінету мінінстрів, якщо в закладі освіти кількість ноутбуків чи комп’ютерної техніки відповідає кількості педпрацівників, то такі заклади не можуть отримати ноутбук. Хіба вони нам покажуть, що списали стару техніку і їм потрібне оновлення. Але, беручи статистику ноутбуків, в нас фактично жоден заклад освіти не “списав” старої техніки, що нас дивує. Держава нам виділила кошти відповідно до тих звітів, які подає кожен заклад освіти. Тобто станом на 5 вересня минулого року кожен заклад освіти заповнював звіт, який називається “Звіт ЗНЗ-1”. І в цьому звіті кожен заклад освіти Тернопільської області і не тільки показує наявну комп’ютерну техніку. Коли ми почали збирати інформацію, вони нам починають розказувати, що в них той зламаний, том ще там щось. Ми кажемо: “Друзі, а в звіті ви ж показали, що в вас цей ноутбук чи комп’ютер є. Ви чому його не списали? Ви мали це давно зробити. Ну, а тепер доведіть, що не маєте цього ноутбука, коли ви показали в звіті”. Думаю, що зараз заклади освіти будуть активно “списувати” ту комп’ютерну техніку, яка не є дієздатною і наступного року ми зможемо більше закупити. Бо за тими звітами ми мали би забезпечити всіх працівників, – повідомляє пані Хома.

Загалом в області є 34 тисячі працівників освіти. В цю кількість входять як дошкільники, так інші працівники шкіл. Як додала Ольга Хома, у розрахунок ноутбуків не входять учителі фізичної культури, музики, господарський склад і адміністрація навчального закладу.

Читайте також: У Тернопільській лікарні швидкої допомоги буде нове приймальне відділення

Exit mobile version