Набряк легень і навіть смерть: хімік розказав, чим небезпечний газ, витік якого стався у Рівному (Відео)

Фото: мережа Інтернет

20 липня у сусідній з Тернопільщиною області стався вибух на хімічному заводі “РівнеАзот”. У Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області одразу повідомили, загрози для жителів Тернопілля немає. Відповідно до розрахунків територія нашого краю не попадає в зону можливого хімічного забруднення від хімічно-небезпечних об’єктів, розташованих на території Рівненщини.

Читайте також: У сусідній з Тернопільщиною області стався вибух на хімічному заводі: чи існує загроза (Відео)

Та чи варто хвилюватися жителям, які проживають поблизу місця трагедії – про властивості газу, витік якого стався на заводі, та чим він небезпечний журналістам ТСН розповів кандидат хімічних наук Гліб Репіч.

 

“Цей газ – це нітроген (IV) оксид. Він дуже токсичний. І якщо ви потрапили у таку хмару – це може спричинити набряк легень та навіть смерть. При цьому для цього потрібна дуже незначна концентрація. Навіть його одна сота відсотка протягом кількох годин може спричинити набряк легень. А тому якщо ви бачите цей газ чи відчуваєте його запах, який схожий на те, як пахне хлор, треба терміново покинути зону ураження. Якщо ви знаходитесь вдома біля цього підприємства і навіть, якщо газу нема, я вам рекомендую зачинити вікна”, – пояснив науковець.

В ефірі програми хімік також зазначив, що цей газ добувається із мідних гранул з додаванням нітратної кислоти. 

“Він важчий за повітря. І в цьому його небезпека, оскільки він стелиться по землі. Але на щастя, він є летким і розсіюється вітром. Якщо у Рівному зараз йде дощ, то це дуже добре, бо він розчинний у воді”, – сказав Гліб Репіч.

Читайте також: У Тернополі усувають наслідки негоди: вулиця Замонастириська тимчасово перекрита (Наживо)

Exit mobile version