У Тернополі викрили швейний цех з нелегальними працівниками

Фото з відкритих джерел

У Тернополі та області постійно триває активна робота з виявлення нелегальних працівників на установах та підприємствах. Починаючи з 1 липня перевірки перевели у посилений режим. У такому ритмі працівники управління Держпраці працюватимуть щонайменше три місяці.

Як повідомив журналістам “Файного міста” начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Тернопільській області Ігор Хаварівський, днями у Тернополі викрили швейний цех, у якому працювали кілька офіційно не зареєстрованих працівників.

“Інспектори праці Управління Держпраці у рамках інспекційної кампанії провели чергове інспекційне відвідування у суб’єкта господарювання, який використовував незадекларовану працю у швейному цеху в одному зі спальних районів міста Тернополя.
З’ясовано, що підприємець для пошиття форменого одягу на замовлення використовував працю 15 швачок, з яких – 8 у нього працювали на умовах так званого «стажування» без оформлення трудових відносин”, – повідомив Ігор Хаварівський.

Ігор Хаварівський зазначає, погоджуючись на нелегальне працевлаштування, працівник позбавляє себе не тільки соціальних гарантій – права на оплачувану відпустку, лікарняні тощо, а і в майбутньому – права отримувати пенсію. Адже страховий стаж нараховується працівникові тільки за умови сплати ним або роботодавцем за нього страхових внесків.

Окрім цього, нелегальне працевлаштування тягне за собою негативні наслідки й для роботодавців. Підприємства та підприємці, які використовують найману працю, платитимуть штраф.

 За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків передбачений штраф у розмірі 60 тисяч гривень за кожного працівника. До юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження. При повторному вчиненні порушення штраф значно зростає – понад 100 тисяч гривень за кожного працівника”, – зазначив Ігор Хаварівський.

Штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Порушники мають можливість платити менше на 50%, якщо сплатять штраф у 10-денний термін з дня призначення.

Читайте також: Нелегальна праця: скільки штрафу сплатить роботодавець за “неофіційного” працівника (Відео)

Exit mobile version