Тернополянка Світлана Ревнюк розповіла про стан сина після трансплантації стовбурових клітин (Відео)

Завдяки благодійникам 6-річний Давид Ревнюк з Тернополя отримав шанс на життя. Необхідні кошти вдалося зібрали всього за 3-5 днів опісля виходу в ефір авторської програми “Файного міста” “Світло надії”. Далі – поїздка закордон, операція та щасливе повернення. Про те, що довелося пережити маленькому тернополянину та як сьогодні він себе почуває – далі у матеріалі.

Більше трьох років 6-річний Давид Ревнюк з Тернополя боровся із страшним діагнозом “Гліоз”. Клітини у головному мозку дитини почали відмирати. І єдина надія врятувати дитину — їх пересадка.

“Діагноз Давидка  — гліоз. Це означає відмирання нервових клітин в головному мозку. І хвороба  прогресує. Клітини відновити важко, а відмирають вони практично щодня. Тривалий час малюку не могли поставити діагноз. Ми не розуміли, що з дитиною відбувається“, – розповідає мама Світлана Ревнюк.

Пройшовши всі дослідження та отримавши діагноз, розпочали пошуки донора. Донора знайшли, а от коштів на проведення операції – ні. Тож мама хлопчика звернулася за допомогою до редакції “Файного міста”. Тоді, під час ефіру, вона розповіла, що дитину готові прийняти у Грузії, і що для проведення операції треба зібрати 18 тисяч доларів. І люди почули згорьовану матір, відгукнулися.

“Коштів було зібрано не мало. П’ята частина була зібрана протягом 2-3 днів. Було і 10 гривень, а було і 10 тисяч та 40 тисяч однією платіжкою. Одного дня нам зателефонував чоловік і запитав скільки коштів нам ще потрібно. Сказав, щоб ми повідомили, коли будемо їхати і він нам закриє всю цю суму, якої не вистачає. Згодом він знову до нас зателефонував, ми повідомили те, скільки грошей вдалося зібрати і решту суми, якої бракувало, він нам перерахував.

Коли ми розповсюджували інформацію про необхідну допомогу, ніхто на таку суму навіть не розраховував. Тому що для нас це була захмарна сума”, – розповідає мама Давида Світлана Ревнюк.

Щодо проведення самої операції, то, як розповіла пані Світлана, процедура не була складною. Вона передбачала введення стовбурових клітин частково у вену, а частково у спинний мозок.

“У вену введення пройшло без особливих ускладнень, досить добре. Та коли робився прокол у спині, аби дістатися головного мозку, голка була дуже товста, щоб клітини не повідмирали, і після цієї процедури дитина не могла 5 днів рівно ходити. Він ходив, не міг розігнутися. Два дні у нас була температура під 40, так як ввели чужорідне тіло. Та дякувати Богу зараз все добре”, – каже Світлана Ревнюк.

Сьогодні і Давид і його батьки згадують ці “болючі” моменти як минуле, що не повториться. Хвороба зупинилися. Хлопчик проходить реабілітацію.

Зараз Давид проходить переважно водні процедури, масажі. Ліків ми зараз жодних не приймаємо. Лише через місяць ми будемо продовжувати курс італійського препарату, ліки на перший курс якого нам наші рідні та друзі дали безкоштовно, – додає мама.

– Хвороба зупинилася. Саме основне, що не будуть відмирати нейрони, які відмирали до цього. Опісля операції введені стовбурові клітини мають заповнити ті місця, які повідмирали. Це не так просто, потрібен час.”

Медики кажуть, про результати та успішність операції можна буде говорити не швидше, як за кілька років. Попередньо, строк відновлення становитиме 5 років.

Нас часто зараз запитують, коли вже почне Давид розмовлять, коли будуть видимі результати від операції. Та це не так просто. Лікарі ставлять дати – це до 5 років, коли Давид зможе розмовляти, нормально поводитися”, – зазначає Світлана Ревнюк.

Чи потребуватиме Давид ще однієї операції – це стане очевидним через півроку, коли проведуть всі необхідні дослідження.

“Якщо не буде добрих показників, другу операцію проводитимуть уже в Україні. Сума буде значно меншою. Операцію робитимемо однозначно”, – каже тернополянка.

Детальніше – у відеоматеріалі.

Читайте також: “Серце розривається. Очі сина повні страху, а вдіяти нічого не можу”: тернополянка благає про допомогу 

Exit mobile version