Статус безробітного та допомога по безробіттю: як отримати та чим загрожує зловживання (Відео)

Фото: мережа Інтернет

У період карантину та виходу з нього, коли частина підприємств не працюють, а деякі взагалі змушені були закритися, актуальною для працівників є інформація щодо реєстрації в центрі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю. 

Станом на 1 червня 2021 року на Тернопільщині статус безробітного мали 10 тисяч 810 осіб. Це – на 18,5% менше, ніж на відповідну дату минулого року. Як отримати статус безробітного, допомогу від держави та чим загрожує зловживання статусом безробітного – начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Тернопільського обласного центру зайнятості Валентина Нікуліна.

Все більше громадян звертаються до центрів зайнятості за допомогою у пошуку роботи. Для цього їм передусім потрібно прийти, подати необхідні документи та отримати статус безробітного. Валентина Нікуліна зазначає, безробітнім вважається особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

Поруч з тим в області фіксуються непоодинокі випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, але паралельно отримують дохід. Отримання доходу або реєстрація ФОП буде підставою віднесення вас до зайнятого населення.

“Метою Служби зайнятості є сприяння легальному трудовому найму. Як тільки безробітні отримують можливість офіційно працевлаштуватись, то одразу повинні нас про це сповістити. Зокрема, про працевлаштування, укладання цивільної угоди про виконання роботи/надання послуг, а також про започаткування власної справи.

Якщо безробітним буде укладено договір цивільно-правового характеру або трудовий договір, то він має повідомити центр зайнятості про цей факт. В іншому випадку їм загрожують певні санкції. Відповідальність за правдивість і відповідність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного”, – зазначає Валентина Нікуліна.

Так, якщо особа має статус безробітного працевлаштувалася та отримує дохід, і не повідомила про цей факт у центр зайнятості, йому загрожують такі санкції:

Варто відзначити, що існують умови, за яких можна працювати і при цьому отримувати допомогу по безробіттю. Зокрема:

Більш детально – у відеоматеріалі.

Читайте також: На Тернопільщині зростає безробіття – щодня реєструють від 70 до 100 осіб (Відео)

Exit mobile version