Чумний цвинтар чи могила військових: біля Тернополя знайшли давнє поховання (Відео)

Фото: Національна поліція

У селищі Великі Гаї, що поблизу Тернополя, місцевий житель натрапив на моторошну знахідку. Людські рештки знайшли на глибині 60-70 сантиметрів у траншеї, яку викопали для будівництва огорожі. Андрій Касіян каже, про те, що це людські кістки, зрозумів не одразу.

“Почали будувати огорожу. Спочатку тут працював екскаватор, а я опісля нього поправляти. Натрапив на кістку, почав розкопувати більше. Не одразу зрозумів, що це людські рештки, лише після того, як почав все більше і більше розкопувати. Спочатку натрапив на колінну кістку, а потім дійшов до черепа, – розповідає Андрій Касіян.

“Була одна кістка коліна, потім інша. Рештки лежали в ряд, одна за одною. Це були фрагменти чотирьох тіл. Це було на глибині 60-70 сантиметрів. Тобто це не було дуже глибоко. Фрагменти загиблих виглядали по-різному – рука одного була зігнута, іншого знаходилися практично під електростовпом, який колись поставили тут”, – каже власниця будинку, на території якого виявили поховання, Марія Верхоланцева.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Попередньо, рештки належать солдатам.

“Знайшли з їхніх речей, що це свідчить, що це німецькі солдати, гудзики, пластмасовий гребінець, який був у шкіряному футлярі. Здивували усіх їхні зуби – білі, рівні.

Висоту і вік людей встановлять вже експерти. Правоохоронці казали, що найімовірніше це були молоді люди”, – додає Марія Верхоланцева.

На сьогодні фрагменти тіл правоохоронці дістали і направили на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. Доцент кафедри історії України та археології ТНПУ ім. В.Гнатюка Володимир Кіцак зазначає, селище Великі Гаї є давнім. Більше того, люди на цій території проживали ще до його виникнення. Тож такі знахідки мають місце бути.

“Перше відоме поховання на території Великих Гаїв датується епохою бронзового віку, тобто їм вже порядку 4 тисяч років. Такі знахідки можуть бути. Варто відзначити, що причини смерті, до прикладу, які бактерії звели покійників у могилу, нам не відомі. Тож у разі виявлення рештків тіл, замість того, щоб на власному досвіді щось встановлювати, краще повідомити в центр територіальної громади. Вже звідти повідомлять повідомлять і в поліцію, і в Тернопільський обласний центр охорони та наукового дослідження пам”яток культурної спадщини, – зазначає Володимир Кіцак.

Читайте також: Людські рештки на будмайданчику: у Тернополі будівельники натрапили на моторошну знахідку (Фото)

Exit mobile version