Голка у сидінні: в Тернополі дитина травмувалася у громадському транспорті

Фото: Микола Петрук

У Тернополі хлопчик травмувався голкою, ймовірно від шприца. Небезпечний предмет містився у сидінні маршрутки №13. Про це у фейсбуці написав батько хлопчика Микола Петрук. Чоловік зазначив, що пережили з дружиною шок, адже невідомо звідки ця голка і хто її використовував.  

Як розповів Микола Петрук, 5 червня його дружина приїхала з сином на прогулянку на бульвар Данила Галицького. Опісля відпочинку вирушили додому. Сіли у у маршрутку №13, і допоки жінка розраховувалася за проїзд, хлопчик побіг до сидіння. В одну мить син повідомив, що його щось вкололо в ніжку. Мати одразу кинулася до нього і побачила, що зі штанців стирчала голка.

Згодом на місці проколу у хлопчика з’явилася червона цятка. Батьки одразу промили і обробили ділянку спиртом. Після цього хлопчика повезли у травмпункт. 

Дитину медики оглянули та запевнили, що все має бути добре, адже голка не була свіжовикористана. Та, аби перестрахуватися, маленького пацієнта направили у Центр профілактики і боротьби зі СНІДом. Зараз батьки очікують, коли мине три місяці. Саме тоді їхній син має здати аналіз крові, адже, як повідомили у центрі, зараз результат ще не покаже ймовірного інфікування.

Зазначимо, що у таких випадках, які трапилися з цією дитиною, перш за все медики радять не панікувати. Через поранення голкою можуть передаватися ВІЛ, гепатит В і С, герпес, малярія, сифіліс, дифтерія та ще кілька десятків інших парентеральних інфекцій. Але шанси зараження патогенами крові з голки дуже низькі.

Ризики залежать від багатьох факторів: розміру голки, глибини проникнення, кількості крові, що потрапила при пораненні та концентрації в ній вірусу.

Є дані про ризики зараження серед медичних працівників. Та, на відміну від ситуації з медичними працівниками, джерело крові у голках та шприцах, які знаходяться на вулиці, зазвичай невідоме. До того ж поранення не відбувається одразу після використання голки, вона рідко містить залишки свіжої крові, а вірус, який міг бути в крові, зазнав впливу світла та температури. Внаслідок цього ризики зменшуються.

У будь-якому випадку треба діяти швидко для попередження ризиків зараження. Якщо вкололися голкою:

Далі лікар оцінить ваші ризики на інфікування і запитає про травму. Він повинен буде дізнатися коли, де і як це сталося, в якому стані була голка — відкрита чи закрита, з наявними ознаками залишків крові чи без, як саме стався контакт з голкою та як глибоко вона проникла під шкіру. Будьте готові максимально чітко згадати всі деталі.

Якщо буде встановлено, що ризики інфікування відсутні — ви дійсно можете перестати хвилюватися. Якщо ж лікар оцінив ваші ризики як високі, найбільш ймовірно, що вам знадобиться щось з цього переліку:

Коли ви отримаєте інструкцію як діяти, надалі ви можете консультуватися з вашим сімейним лікарем. Обов’язково потрібно дотримуватися всіх інструкцій. Особливо щодо прийому профілактичних препаратів для запобігання зараження.

Зауважимо, що у разі виникнення такої ситуації, яка трапилася з цією дитиною, потрібно про це повідомляти в управління транспортних мереж за номером 52-15-14 або звертатися за адресою вул. Коперніка, 1, 4-ий поверх. Для цього потрібно зафіксувати дату і час інциденту, номер автобуса, а також факт звернення до медустанови. 

Читайте також: Непритомна і з пакетом на голові: у Тернополі мати намагалася вбити 4-річну доньку

Exit mobile version