Коли у Тернополі відновлять гаряче водопостачання: коментар теплокомуненерго (Відео)

Через дії Уряду з 20 травня тернополяни залишилися без гарячого водопостачання. Кабмін не продовжив дію Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Коли буде відновлено подачу гарячої води в обласному центрі, та що для цього потрібно – заступник директора зі збуту та роботи зі споживачами КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Богдан Миськів.

Що сталося?

· Уряд припинив регулювання цін на газ для комунальних підприємств «Теплокомуненерго». «Нафтогаз» з 20 травня має продавати газ цим комунальним підприємствам за ринковою ціною.

· Ринкова вартість газу значно вища за ту, яка закладена на сьогодні у тарифі для населення.

· 9 лютого 2021 року уряд зобов’язався знайти механізми компенсації місцевим підприємствам теплокомуненерго. Фактично, зобов’язався знайти спосіб покрити різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі для населення. Про це йдеться у меморандумі, який уклали уряд та Асоціація міст України.

· Урядовці не вжили заходів для вирішення проблеми. Натомість, в черговий раз вирішили перекласти фінансове навантаження на регіони.

Ми змушені були припинити подачу гарячої води через те, що на сьогодні Уряд не виробив механізму, який би нам дозволяв отримувати природній газ за тими цінами, за якими отримували раніше. З 1 травня Уряд припинив регулювання цін на газ для комунальних підприємств «Теплокомуненерго». І з 20 травня ми маємо купляти газ на біржі за ринковою ціною, яка є значно вищою за ту, що закладена на сьогодні у тарифі для населення”, – пояснює заступник директора зі збуту та роботи зі споживачами КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Богдан Миськів.

Окрім цього, “Нафтогаз” вимагає у теплокомуненерго авансом сплатити гроші за природний газ. Місцеві тепловики не мають цих коштів, оскільки змушені були останні два роки покривати різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на підігрів гарячої води. Уряд впродовж 6 місяців мав компенсувати місцевим бюджетам втрати, однак не вжив жодних заходів. Відтак, більшість обласних центрів України залишилися без гарячої води, Тернопіль у тому числі.

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, що на час дії Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу підприємство здійснювало післяплату за використаний газ, адже населення теж платить за тарифами після того, як отримає послуги.

За словами Богдана Миськіва, аби відновити гаряче водопостачання, потрібно збільшувати тариф на цю послугу, а такі дії не передбачаються.

До 1 травня діяла спеціальна урядова програма. Газ ми отримували за ціною, значно нижчою від тієї, яка зараз – 8 гривень проти 12 гривень сьогодні. Тобто, ціна зросла приблизно на 40%.

Для того, щоб подавати гарячу воду, потрібно збільшувати тариф. Цей тариф і так на сьогодні становить у межах ста гривень за кубометр, а якщо ще закласти новий тариф газу у цей тариф води, то він би ще зріс приблизно на 50%. Це не є популярний захід.

Ніхто не очікував, що ринок газу виникне вже з 1 травня. Очікувався перехідний період, щонайменше один рік. За цей час мали б бути прийняті відповідні постанови та закони, щоб теплокомуненерго могли закупляти газ на доступних умовах у газопостачальних компаній. На жаль, цього не сталося”, – додає Богдан Миськів.

Аби не втрачати часу, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» оновило графік зупинок котелень та паливних. Підприємство «швидше розпочало ремонтні роботи на котельнях, щоб у разі позитивного вирішення питання на рівні держави, у раніші терміни відновити гаряче водопостачання.

“Ми сподіваємося, що до 26 червня ситуація у Києві вирішиться, будуть прийняті відповідні законодавчі зміни та постанови. І ми зможемо працювати в нових ринкових умовах, закупляти газ за тією ціною, яку нам пропонуватимуть. Що ми зможемо відновити гаряче водопостачання. Я думаю, що це питання має бути вирішене”, – зазначає заступник директора зі збуту та роботи зі споживачами КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Богдан Миськів.

Отож, говорити про конкретну дату, коли у Тернополі відновиться подача гарячої води, на сьогодні є неможливим. Проте у КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” сподіваються, що це питання буде вирішено вже до 26 червня.

Детальніше – у відеоматеріалі.

Читайте також: Через окремих урядовців тернополяни залишились без гарячої води

Exit mobile version