“Я – мама дівчинки-поспішайки. Я її руки, ноги, мова”: історія Даринки Гагуа з Тернополя

Дівчинка, яка поспішала побачити світ: 13-річна Даринка Гагуа з Тернополя народилася на 6,5 місяці вагітності. Перенесла інфекційне захворювання, перебувала у реанімації. Дитину вдалося врятувати, та от наслідки перенесеної інфекції стали фатальними для розвитку крихітки. Мама Даринки каже, звідки взялася інфекція, яка згодом і пошкодила мозок дитини, не розуміє й до сьогодні.

“Даринка – дівчинка-поспішайка. Народилася вона передчасно, коли їй було 6,5 місяців. Ну, і не стільки було б створювалося проблем, оскільки ми йшли у позитивному напрямку. Та через невеличкий період часу у неї відбувся збій, була висока температура. Її забрали в реанімацію і констатували, що було інфекційне захворювання, десь взялася інфекція, не відомо звідки, і що дала наслідки – величезне пошкодження головного мозку, що тепер несе за собою ту ситуацію, яку ми бачимо сьогодні”, – розповідає мама Даринки Оксана Гагуа.

Даринці поставили діагноз – ДЦП. І сьогодні дівчинка потребує щоденного догляду. Пані Оксана постійно перебуває з донечкою.

“Даринка не ходить самостійно, голівку утримує частково. Ми ручками не працюємо. Тобто, я – її руки, ноги, я її мова. От все, що пов’язано з її руховими… Ми не говоримо, спілкуємося за допомогою емоцій, а їх у нас дуже багато. Поступово, поступово ми рухаємо вперед”, – каже Оксана Гагуа.

Батьки Даринки Гагуа ніколи не опускали рук. Дівчинка побувала у багатьох реабілітаційних центрах в різних містах України. І це дає хороші позитивні результати.

“В Україні ми вже побували у реабілітаційних центрах в Харкові, Києві, Одесі. Ми проходили дуже багато – і іпотерапію, і голкотерапію. Зараз, на даний момент, з 2013 року нам добре йде методика Козявкіна, за якою ми постійно проходимо реабілітації – 2-3 рази на рік у Львові. Процедури добре розслабляють, знімають спастику”, – розповідає мама.

Кожен курс реабілітації обходитися родині Гагуа дуже дорого – в середньому 15-17 тисяч гривень, не враховуючи харчування та проживання, а також тих 25 тисяч гривень, які виділяє держава.

“До 2020 року ми йшли якось так плавно на позитиві. А у 2020 році у Даринки стався інсульт, і нас відкинуло абсолютно назад, навіть не до нуля”, – додає Оксана Гагуа.

Отож, зараз родина Гагуа починає все спочатку. Якщо у вас є можливість допомогти Даринці стати на ніжки та промовити своє перше “мама” – допоможіть.

Детальніше про Даринку Гагуа, її лікування та реабілітацію – у відеоматеріалі.

Реквізити для допомоги:

5168 7456 0733 7588 – Гагуа Оксана (мама)

Читайте також: Світло надії для Сергійка Бейчука з Тернополя: хлопчик з аутизмом потребує вашої підтримки (Наживо)

Exit mobile version