В Україні вводять річний тариф на газ: скільки платитимуть жителі Тернопільщини

7 квітня Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) на засіданні затвердила річний газовий тариф – з 1 травня його введуть за замовчуванням для усіх споживачів. Про це повідомила пресслужба регулятора. Зазначається, що таке рішення убезпечить побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу. Протягом року вони матимуть змогу споживати природний газ за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 01 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» опублікувала свій річний тариф на газ. Вартість блакитного палива з 1 травня цього року і до 30 квітня 2022 року складе 7,96 гривні за метр кубічний, замість теперішніх 6,99. У пресслужбі «Нафтогаз України» пояснили підвищення ціни зростанням вартості блакитного палива на європейських ринках і низькими запасами в сховищах Європи.

«Основними факторами підвищення цін на газ в Україні є зростання ціни на природний газ в Європі – на травень вартість природного газу на європейських хабах досягла майже 9 грн/куб. м в еквіваленті. Зростання цін є наслідком декількох чинників: по-перше, підвищеного попиту на ресурс за низькою середньомісячної температури – нинішній квітень був в середньому на 3 градуси холодніше кліматичної норми; по-друге, низькими запасами газу (за станом на 22 квітня 2021-го підземні сховища Європи заповнені лише на 29%, порівняно з 2020 роком, – це вдвічі менше); по-третє, зростання цін на емісію СО2 в Європі», – йдеться в прес-релізі компанії.

ДП “ГАЗПОСТАЧ”  ТОВ “ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ” також оприлюднив “Тариф  «Річний»” на блакитне паливо для населення – 9,90 грн за кубометр газу.

З 1 травня 2021 року побутові споживачі  будуть автоматично переведені на базову річну пропозицію.  Такі нововведення є обов’язковими для всіх постачальників відповідно до Постанови №572 від 07.04.2021 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Кожна компанія запропонує клієнтам власну річну пропозицію.

Для зменшення впливу цінових коливань на фінансовий стан побутових споживачів, Компанія «Газпостач» з 01 травня запроваджує нові тарифні плани – Тариф «Річний» та Тариф «Місячний».  Також компанія  працює  і  над іншими тарифними пропозиціями, деталі яких будуть оголошенні згодом. Зокрема клієнтам знову запропонують взяти участь в акції «Тепло на зиму» і створити запас палива на зимовий період, йдеться на сайті компанії.

Читайте також: Сучасна станція з дегазації запрацювала на Малашівецькому полігоні на Тернопільщині (Наживо)

Exit mobile version