Чи вплинув карантин на умови виплати та розмір аліментів

Карантинні обмеження призупинили багато сфер життя. Та чи є вони підставою для звільнення від обов’язку сплачувати аліменти або зменшення їхнього розміру?

“Немає жодної такої ситуації, яка би припиняла чи зупиняла стягнення за виконавчими провадженнями, які відкриті в органах державної виконавчої служби”, – каже начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Андрій Хічій.

Через карантин скасувати виплату аліментів неможливо, проте можна скоригувати суму виплат.

“Якщо людина працювала на роботі і мала заробітну плату, скажімо, 10 тисяч, а після запровадження обмежувальних заходів ця сума зменшилася, то відповідно тут можна говорити про зміну розміру виплат через суд. Якщо людина не працює, то тоді виконавець буде брати за основу середньостатистичну зарплату по регіоні і від цієї суми визначати певну частину доходу платника.

Якщо платник аліментів не працює, втратив роботу чи його заробітна плата зменшилася, то розмір аліментів всерівно не може бути нижчий, ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, – каже посадовець.

Якщо особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати, то вона всерівно має виплати аліменти. Закон не застосовує жорстких методів до тих людей, які боргують аліменти до трьох місяців.

“Оскільки через обмеження в платника аліментів міг змінитися матеріальний і фінансовий стан, батьки можуть між собою домовитися. До трьох місяців закон не застосовує жорстких методів. Виконавець вправі вживати заходів, коли заборгованість становить три і більше місяці. Тоді таку особу заносять до реєстру боржників, оформляють стягнення на їх майно. Зрештою, розуміючи ситуацію, батьки можуть домовитися протягом цих трьох місяців”, – пояснює Андрій Хічій.

Якщо між батьками існує договір про сплату аліментів, то переглянути їхню кількість можна в суді. Аналогічна ситуація, якщо розмір аліментів визначений у суді, в розмірі конкретної суми.

Однак, якщо в суді визначений відсоток від доходу, то зі зменшенням доходу він перерахується автоматично. Є окремі випадки, коли введення карантину суд може визнати причиною, через яку аліменти не сплачуються, або сплачуються в меншому обсязі. Це стосується, наприклад, ситуації, коли платник аліментів захворів і за станом здоров’я більше не може працювати.

Станом на початок травня 2020 року по області на виконанні є 9 тисяч 124 виконавчих документи про стягнення аліментів. Державними виконавцями стягнуто 21 мільйон гривень, з них 5 мільйонів – це кошти, стягнуті за допомогою заходів примусу – обмеження і штрафні санкції. Через несплату аліментів про обмеження особи в праві винесено 1901 постанову – неплатники, борг яких становить від 4 місяців.

226 жителів Тернопільщини не сплачують аліменти понад рік і 915 – борг яких становить більше, як за 3 роки. Відносно таких боржників може бути відкрите кримінальне провадження, але це справа приватного обвинувачення. Є також на Тернопільщині неплатники аліментів, які перебувають у місцях позбавлення волі – 34 особи та 608 – у розшуку.

Варто зазначити, що триває чи ні карантин, батьки перш зобов’язані забезпечити дітей всіма умовами для повноцінного розвитку. Тому жодні обмежувальні заходи через пандемію не можуть звільнити від сплати аліментів на утримання дитини.

Exit mobile version