Як тернополянам отримати допомогу з безробіття: нові правила для незайнятих у період карантину

????????????????????????????????????

У період карантину ситуація на ринку праці в Україні значно погіршилася. Як зазначила заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська, Тернопільщина не стала виключенням.

“Карантин негативно вплинув на ринок праці. З 18 березня по 5 травня включно у службу зайнятості звернулися 4 тисячі 348 осіб. Найбільше безробітних у Тернополі – біля 2 тисяч осіб, Кременецькому та Гусятинському районах”, – каже Олександра Островська.

Загалом, за повідомлення Державного центру зайнятості, з початку дії карантину, тобто з 12 березня, статус безробітного в Україні отримали 135,6 тисяч осіб. Щоденно реєструється близько 5 тис безробітних. За квітень статус безробітного отримали 89 тисяч українців.

Тож, хто може претендувати на допомогу та як її отримати:

Аби отримати допомогу з безробіття, жителям Тернопільщини потрібно звернутися до будь-якого зручного для неї центру зайнятості. Реєстрація в службі теж спрощена. Людині потрібно подати лише дві заяви: про надання статусу безробітного та про призначення допомоги з безробіття. У період карантину, аби зареєструватися у центрі зайнятості, потрібно:

– надіслати документи (перелік зазначений нижче), необхідні для реєстрації, на електронну адресу центру зайнятості/філії (за посиланням – https://ter.dcz.gov.ua/, потрібно вибрати електронну адресу центру, у близькості до місця проживання; тут же вказані телефони для довідок), або

– вкласти копії документів в скриньку, яка розміщена біля входу кожного центру зайнятості/філії; (під час подання документів рекомендується обов’язково залишити контактний номер телефону. Кар’єрний радник з вами обов’язково зв’яжеться).

У період карантину безробітним не потрібно особисто відвідувати центр зайнятості з першого дня реєстрації.

Розмір допомоги з безробіття для кожної особи розраховуватимуть індивідуально. Сума виплат залежить від страхового стажу людини, її заробітної плати та причини звільнення. Мінімальний розмір допомоги з безробіття на період карантину становить 1 тисяча гривень на місяць. Максимальний розмір не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше 8 408 гривень на місяць.

Допомогу з безробіття людина отримуватиме не довше, ніж 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів. Для осіб, звільнених в період карантину за власним бажанням, не застосовуються вимоги щодо скорочення тривалості виплати строком до 90 днів, як було до карантину. Тобто громадяни, які звільнилися з останнього місця роботи в період карантину за власним бажанням і стали на облік в ДСЗ, отримують допомогу з безробіття з першого дня набуття статусу безробітного. При цьому загальна тривалість виплат допомоги з безробіття для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

Для громадян, які працювали неофіційно, передбачено: якщо молодій людині до 35 років і вона не має страхового стажу, оскільки, можливо, працювала без оформлення трудових відносин, то їй буде призначена допомога з безробіття у мінімальному розмірі (на період карантину і 30 днів після його закінчення – 1 тисячі гривень, після цього – 650 гривень, строком на 180 календарних днів. Якщо ж людина старша 35 років і вона не має страхового стажу, то, згідно з чинним законодавством, така людина не має права на виплату допомоги з безробіття.

Також у центрі зайнятості можна отримати допомогу з часткового безробіття у період карантину. Ця допомога надаватиметься роботодавцям з числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, які зупинили (скоротили) діяльність за період карантину, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Далі роботодавець буде переказувати ці кошти своїм працівникам.

Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, які отримують пенсію, та осіб, які працюють за сумісництвом). Допомога не надаватиметься в разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску.

Exit mobile version