У двох лікарнях Тернопільщини виявили порушення щодо медобслуговування в’язнів

Обласна прокуратура Тернопільщини перевірила медичні установи на забезпечення умов для надання медичної допомоги в’язням, та виявила порушення. Так, у КНП «Збаразька центральна лікарня» Збаразької міської ради та КНП «Чортківська центральна міська лікарня» Чортківської міської ради фактично не утворено лікарсько-консультативні комісії для проведення у разі потреби медичних оглядів засуджених до позбавлення волі.

Відсутність комісій позбавляє можливості засуджених, які захворіли тяжким захворюванням, що перешкоджає подальшому відбуванню покарання на проведення своєчасного лікарського огляду з даного приводу та подання до суду відповідних документів для звільнення їх за хворобою в порядку, передбаченому ст. 84 КК України.

Таке порушення прав засуджених на охорону здоров’я Європейським судом з прав людини трактується як тортури. Як поідомили у Тернопільській обласній прокуратурі, на усунення виявлених порушень головним лікарям зазначених закладів охорони здоров’я внесено вказівки з вимогою створити відповідні комісії та внести зміни до Положень про ЛКК, передбачивши медичний огляд засуджених з метою встановлення наявності (відсутності) захворювання, що перешкоджає подальшому відбуванню покарання, за результатом якого складати висновок відповідної форми.

Читайте також: “Найдивовижніший спогад із тих днів – це сни”: історія тернополянки, яка відсиділа рік у Польщі

Exit mobile version