МОЗ додало нові безкоштовні препарати у програму «Доступні ліки» (Відео)

Фото: з відкритих джерел

Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий перелік лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів та входять до Урядової програми «Доступні ліки», кількість яких збільшилася на 33 позиції та складає 297.

У новий реєстр додали три нові міжнародні непатентовані назви  лікарських засобів (ацетилсаліцилова кислота, ніфедипін, варфарин), які виписують пацієнтам для профілактики інсульту та інфаркту, в тому числі тим, що вже перенесли ці захворювання. Тобто, пацієнти можуть отримати повністю безкоштовно  93 лікарські засоби, вартість яких відшкодовується  державою, це на 8 більше, ніж у попередньому Реєстрі, інші ліки пацієнти отримають з невеликою доплатою відповідно до рецепту.  

   Рецепт по програмі «Доступні ліки» електронний, і виписує його сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Отримати ліки можна у будь-якій аптеці, що має договір з НСЗУ, незалежно від місця проживання чи місця де лікар виписав електронний рецепт.

  Окрім цього, нагадуємо, що Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області забезпечує контроль за дотриманням аптечними закладами порядку формування та застосування цін на лікарські засоби, які включені  до Національного переліку основних лікарських засобів відповідно до постанови КМУ №333 від  25.03.2009р. На дані лікарські засоби державою запроваджено регулювання цін постановою КМУ № 955 від 17.10.2008 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» шляхом обмеження постачальницько-збутових та торговельних надбавок, відповідно у розмірах до 10% та до  25%.

Читайте також: Як у Тернополі отримати медикаменти за програмою “Доступні ліки” (Відео)

Exit mobile version