Автобус, що потрапив у смертельну ДТП в Польщі, належить перевізнику з Тернополя (Відео/Оновлено)

Фото: Łukasz Solski https://zaxid.net/news/

У ніч з п’ятниці на суботу, 6 березня, рейсовий автобус Познань – Херсон потрапив у ДТП в Польщі, є загиблі та поранені українці. Автобус злетів з віадука у кювет поблизу Ярослава. Польський сайт RMF24 пише, що автобус марки Van Hool їхав в напрямку Перемишля, до українського кордону. В транспортному засобі перебували 57 людей – усі вони громадяни України.

Речник служби швидкої допомоги Перемишля Марек Янковський заявив, що внаслідок аварії загинули шестеро людей, ще 40 травмувалися. Дев’ятеро перебувають у важкому стані – вони отримали травми голови, хребта, кінцівок та черевної порожнини.

Поранених госпіталізували у медичні заклади Ярослава, Перемишля, Ряшева, Рудна-Малої, Переворська та Любачева. Решту пасажирів перевели до підготовленої місцевою владою будівлі.

На місці аварії працювали майже 100 пожежників, 19 бригад фельдшерів та поліцейські. Важкопоранених госпіталізували двома гелікоптерами – армійським та медичним.

Власником автобуса є тернопільський перевізник ФОП Тарас Стецик. У коментарі ZAXID.NET він підтвердив інформацію про те, що це саме його автобус потрапив в аварію.

Речник МЗС України Олег Ніконенко заявив, що на місце події виїхали консули. Вони взаємодіють із місцевою владою і лікарнями для надання консульської допомоги українцям та з’ясування усіх обставин аварії.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам українців, які загинули чи постраждали в аварії. Співчуття висловив і президент Польщі Анджей Дуда. Він відзначив, що «глибоко засмучений жахливою новиною про катастрофу українського автобуса».

МЗС України назвало попередню причину аварії. За даними польської поліції, водій не впорався з керуванням, після чого автобуc злетів у кювет та перекинувся.

Оновлено 15:20 6 березня. У коментарі «Радіо Свобода» генеральний консул у Любліні Василь Павлюк розповів, що наразі у польських лікарнях у перебувають 35 українців, травмованих внаслідок ДТП. За його словами, тіла загиблих відправлять в Україну після ідентифікації.

«Лікарі кажуть, що є люди у дуже тяжкому стані. Ми через пандемію не можемо зайти до потерпілих. Якщо люди будуть транспортабельні, то ми їх відправимо в Україну. Зараз ще 16 осіб перебувають у готелі в Ярославі. Частина з них мають легкі травми, і ми організуємо їхнє повернення додому», – розповів він.

За попередньою інформацією поліції, як розповів консул, водій не перевищував швидкість.

Доповнено: За офіційними даними МЗС України загинуло п’ятеро громадян України. Спочатку в міністерстві повідомляли про шістьох загиблих. Польські медіа теж повідомляють про п’ять смертей. Перед цим вони також давали інформацію про шістьох загиблих – п’ятьох на місці аварії та ще одного померлого в лікарні. Але пізніше ці дані у ЗМІ змінилися й кількість загиблих зменшилася до п’яти.

«Перевіривши всі лікарні, де перебувають постраждалі, виявилося, що загинули п’ять людей», – цитує речника Підкарпатського воєводства Міхала Мельничука польське видання RMF24.

Агенція «Укрінформ» з посиланням на генерального консула України в Любліні Василя Павлюка передає, що з п’ятьох загиблих на місці – троє чоловіків та двоє жінок. Зараз триває їхня ідентифікація – за даними RMF24, особи трьох з п’яти загиблих на місці вже встановили за документами, які знайшли біля їхніх тіл.

Для інформування рідних загиблих і постраждалих працюють цілодобові «гарячі лінії» Генконсульства України в Любліні (+48 784 138 555) та МЗС України (+38 044 238 15 88).


Exit mobile version