Прийом документів до 1 класів школи Тернопільщини розпочнуть після карантину

Через карантин в Україні прийом документів до 1 класів відтермінували. Про порядок зарахування майбутніх першокласників до шкіл Тернопільщини, а також строки подачі документів розповіла директор навчально-виховного комплексу “Великобірківська ЗОШ І-ІІІст.-гімназія ім. Степана Балея” Ольга Бас.

“Прийом документів до 1 класів повинен тривати не менше одного місяця, що визначено наказом МОН України від 16 квітня 2018 року. Минулого року це було з 30 квітня до 31 травня. Але цьогоріч в нас є певні корекції, які вніс карантин. Прийом документів розпочнеться одразу після скасування обмежувальних заходів.”, – каже директор школи.

За словами Ольги Олексіївни, подавати документи для зарахування дитини до школи має право один із батьків або ж опікун. Вони мають особисто написати заяву та засвідчити її своїм підписом.

“Оскільки цього року батьки майбутнього першокласника через карантин не зможуть приносити документи, ми вимушені були змінити формат подачі документів. Раніше особисто людина подавала, а зараз на електронну пошту – у сканованій формі без цифрового електронного підпису. Такі документи реєструємо окремо від інших, із зазначенням електронної адреси відправника та адресата.”

Попри встановлені терміни подачі, а це не менше місця, прийом документів не закінчується.

“Якщо, наприклад, минулого року термін подачі документів тривав з 30 квітня по 31 травня, то 31 число не було кінцевим. Адже є різні випадки. Школа від 1 червня по 15 червня йшла на перерву – формували списки класів із тих заяв, які вже подані. Далі прийом документів знову відновлювався і дітей без жодних проблем зараховуємо на вільній місця, “, – розповідає Ольга Бас.

Щодо першочерговості зарахування дітей до школи, то директор школи відзначила, що особливого відбору нема. Проте тут є певні нюанси.

“Загалом, ми приймаємо всі дітей, батьки яких до нас звернулися. Оскільки школа здатна на це. До прикладу, зараз навчаються 480 дітей, а місць є 600. Закон не обмежує людей у виборі навчального закладу. Проте, якщо б йшла мова про брак вільних місць, то, звичайно, перевага б надавалася тим дітям, які проживають на території нашого освітнього округу. Досі проблем з вільними місцями у нас не виникало. У школах Тернополя така ситуація можлива, але заклади завжди намагаються вирішити цю проблему і прийняти дітей – формують додаткові класи”, – зазначає директор навчально-виховного комплексу “Великобірківська ЗОШ І-ІІІст.-гімназія ім. Степана Балея”, що на Тернопільщині.

Дізнатися результати про зарахування дитини батьки можуть на офіційному сайті школи або ж зателефонувавши.

Варто також відзначити, що відбір дітей до 1-х класів за якимись додатковими критеріями заборонено. Зарахування на конкурсній основі у цій школі відбувається лише до 5-х класів, які є гімназійними.

“Відбір дітей до 1-х класів за окремими критеріями (екзамени, тести, вміє рахувати чи ні і т.п.) заборонений. За конкурсом ми приймаємо вже до 5-х класів, “А”-класів. Гімназійний клас, який вивчає дві мови – англійську та німецьку, плюс ми даємо ще факультативно польську мови. У нас є також інклюзивні класи та індивідуальне навчання”, – додає Ольга Бас.

Підручниками діти на 2020-2021 навчальний роки, – каже Ольга Олексіївна, – діти будуть забезпечені. Якщо навіть і виникне незначна нестача, бо неможливо передбачити точну кількість дітей, то заклади району обмінюються між собою підручниками без проблем.

Людмила Маліброда

Exit mobile version