Колоноскопія: ефективний метод діагностики раку кишечника вже на ранніх стадіях захворювання

Визначити стан та будову прямої і товстої кишки, візуально діагностувати виразки, поліпи, пухлини, а також провести їх біопсію чи видалення допоможе такий метод, як колоноскопія. Дослідження проводиться в ендоскопічному кабінеті за допомогою колоноскопу. Це – гнучкий прилад невеликого діаметру довжиною від 1,3 м до 2 м з вбудованою міні-камерою, який акуратно вводиться через задній прохід та просувається по просвіту товстої кишки. 

Спеціалісти медичного центру “Оксфорд Медікал Тернопіль” кажуть, проведення колоноскопії перш за все рекомендоване пацієнтам, у яких спостерігаються розлади у діяльності кишківника, виділення крові при дефекації, кровотечі, малокрів’ї тощо. Кінцеве рішення про доцільність цього обстеження приймає лікар-ендоскопіст лише після повного аналізу інформації про стан пацієнта.

Колоноскопія є незамінним методом обстеження для діагностики онкологічних новоутворень, особливо на ранніх стадіях. Значну роль дослідження відіграє у програмі скринінгу раку товстої кишки, коли обстежуються пацієнти без жодних симптомів захворювання. Фахівці центру зазначають, для діагностики колоноскопію варто проходити усім людям, які досягли 45-річного віку. Також у групі ризику перебувають ті, у близьких родичів яких було діагностовано пухлини чи поліпи товстої кишки.

Повна колоноскопія включає огляд товстої кишки до сліпої включно та кінцевого відділу тонкої кишки. Дослідження проводиться в положенні пацієнта на лівому боці та на спині та триває в середньому триває від 15 хвилин і довше.

Якщо під час проведення колоноскопії лікар виявить патологічні зміни слизової оболонки товстої кишки, то для підтвердження або скасування діагнозу буде проводене біопсія. Адже кожна зміна стану слизової має бути підтверджена гістологічним аналізом.

При виявленні поліпів, – кажуть у медичному центрі “Оксфорд Медікал Тернопіль”, – у більшості випадків утворення можна видалити під час колоноскопії з використанням додаткового обладнання та інструментарію. Інколи виникає необхідність проведення повторних процедур з метою оцінки стану слизової на місці видалення поліпа або при поліпах значних розмірів чи великої їх кількості. Також під час дослідження лікар-ендоскопіст має можливість виявити джерело кровотечі та за допомогою спеціальних інструментів зупинити його без операції.

Після закінчення колоноскопії лікар розповідає пацієнту про результати обстеження, видає висновок. При необхідності повторних оглядів лікар у кожному конкретному випадку призначає повторні обстеження.

Якщо у Вас виникнули питання щодо необхідності проведення колоноскопії або альтернативного методу обстеження прямої та товстої кишки звертайтеся за адресою: м. Тернопіль, вулиця Качали,5 та проспект Ст.Бандери, 41.

Більш детально про роботу медичного центру «Оксфорд Медікал Тернопіль» можна дізнатися за номером телефону: (0352) 52-52-52, (050) 437 52 52, (068) 752 52 52, а також на офіційному сайті https://ternopil.oxford-med.com.ua/

Exit mobile version