У Тернополі запрацюють стоматологічні кабінети, прийматимуть не всіх

З 5 травня у Тернополі частково відновлять роботу ряд сфер, що були дозволені Постановою КМУ. Йдеться, зокрема, про торговельну діяльність продуктами швидкого харчування, провадження діяльності з надання фінансових послуг та надання ургентної стоматологічної допомоги приватними клініками/кабінетами.

Варто відзначити, що перед тим, як розпочати роботу, підприємці мають виконати ряд умов. Зокрема, для стоматологічних клінік це є проходження працівниками ПЛР-тестів. Чи готові стоматологи приступити до роботи, і як карантин вплинув на їхню сферу діяльності розповів головний лікар-стоматолог клініки “Добра стоматологія” Андрій Горохівський.

“ПЛР-тести ми не здавали, бо фактично, як то кажуть, не знаємо, де їх можна пройти. Я думаю, тести потрібно проходити тим людям, які відчувають якісь симптоми Covid-19. Та якщо буде така потреба, ці тести ми можемо пройти. Ми дотримувалися всіх вимог щодо карантину, тому тут проблем бути не повинно”, – каже Андрій Горохівський.

Проблем з індивідуальним захистом, якого вимагає законодавство, немає, – каже лікар. Санітарних норм тут дотримувалися й до карантину. Стосовно послуг, які надаватимуть з 5 травня стоматологічні клініки, то Андрій Горохівський відзначив, що прийматимуть не всіх.

“Всі засоби індивідуального захисту у нас були і є. Щодо послуг, які надаватимемо. Зараз ми відмовляємо пацієнтам у плановому лікуванні та приймаємо тільки пацієнтів, яким потрібна допомога невідкладно – гостра біль чи припухлість. З 5 травня прийматимемо пацієнтів, проте не всіх. Лише тих, які будуть попередньо записані на прийом. Відповідно до умов, дозволено не більше одного пацієнта в кабінеті”, – розповідає лікар.

За словами головного лікаря клініки “Добра стоматологія”, карантин призвів до зменшення клієнтів. Люди намагаються звертатися до лікарів-стоматологів лише у нагальних випадках.

“Клієнтів поменшало. Люди бояться за рахунок того, що всі наслухані через засоби масової інформації про коронавірус. Звісно, пацієнтів значно менше в рази”, -зазначає Андрій Горохівський.

Через карантинні заходи витрати на засоби індивідуального захисту та дезінфекцію зростуть вдвічі, а то й тричі, – припускає лікар-стоматолог. Вартість послуг, за його словами, може змінитися, проте це не гарантовано. Працівники стоматологічних клінік все ж таки сподіваються, що з 12 травня у Тернополі їм дозволять працювати “на повну”.

Відзначимо, що надання ургентної стоматологічної допомоги приватними стоматологічними клініками/кабінетами, з 5 травня дозволено виключно за умов:

– наявності довідки, розміщеної на доступному для відвідувачів місці про результати аналізів обстеження на COVID-19 методом ПЛР;

– забезпечення роботи медичного персоналу в засобах індивідуального захисту (захисні комбінезони, окуляри, маски, щиток) відповідно до наказу МОЗ України від 30.04.2020 №994 «Про внесення змін до додатку 6 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»;

– за попереднім записом, не більше одного пацієнта в кабінеті;

– дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів в умовах карантину відповідно до наказів МОЗ України».

Людмила Маліброда

Exit mobile version