На Тернопільщині під першочергову вакцинацію від Covid-19 підпадають понад 4 тисяч осіб (Відео)

Процес імунізації українців вакциною від COVID-19 розпочнеться вже цього місяця. У найближчі тижні Україна отримає вакцини компанії  Pfizer/BioNTech. Ідеться про 117 тисяч доз вакцини в межах програми COVAX, які будуть використані насамперед для щеплення лікарів. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів 3 лютого. Чи готова Тернопільщина до проведення щеплень від коронавірусу, та на якому етапі зараз знаходиться підготовчий процес – у матеріалі.

Тернопільщина активно готується до проведення щеплень від коронавірусної інфекції. Інфраструктура для організації самого процесу вакцинації вже підготовлена і буде розгортатися поступово. Як зазначає заступник директора Тернопільського обласного центру громадського здоров’я Марія Павельєва, на сьогодні в області вже сформували списки осіб, які отримають щеплення на першому та другому етапах. Загалом, нaціонaльний плaн імунізaції передбaчaє 5 етaпів.

В обасті облaштувaли кaбінети щеплення, підготували логістику, облaднaння для зберігaння тa трaнспортувaння вaкцини. Готові 11 мобільних бригaд нa бaзі десяти Центрів первинної медико-сaнітaрної допомоги. До їх склaду входять лікaр, середній тa молодший медичний прaцівник, лікaр-дублер тa водій. Нaсaмперед вaкцинувaтимуть медпрaцівників, військовослужбовців, осіб у будинкaх для людей похилого віку, соцпрaцівників, учителів тощо. Під чaс першого етaпу мобільні бригaди прaцювaтимуть нa виїздaх”, – каже заступник директора Тернопільського обласного центру громадського здоров’я Марія Павельєва.

Загалом у краї під першочергову вакцинацію підпадають трохи більше 4 тисяч людей, проте щепитись погодилися не всі – лише 2 520 осіб. Наявність відмов від щеплення серед осіб, які мали б вакцинуватися першочергово, Марія Павельєва пояснює впливом кількох чинників.

“Коли формувалися ці списки, ми не знали ще, яка вакцина буде безпосередньо. Відповідно, якщо люди не знають чогось – як проводитимуть щеплення та яким препаратом, то, можливо, ця ситуація дещо настрожила їх. І тому не всі люди захотіли вакцинуватися. Можливо, є деякі особи, які вже перехворіли, відповідно щодо до таких людей є, скажімо, певні такі особливості. Тому що особи, які перехворіли на коронавірус, мають щеплюватися, проте опісля шести місяців з моменту перенесеного захворювання. Є і така категорія людей. Можливо, з часом, враховуючи вже набутий певний досвід з вакцинації, кількість осіб, які захочуть щепитися, збільшиться”, – додає Марія Павельєва.

Більш детально – у відеоматерілі.

Читайте також: На Тернопільщині сформували списки людей, яких першочергово вакцинують від Covid-19 (Відео)

Exit mobile version