“Сезон прогорів”: у Тернополі через карантин потерпають роздрібні торговці насінням

Десяток торговельних точок закрито, 75 відсотків працівників у відпустці за власний рахунок, прибуток – “на виживання”. Карантин вніс свій коректив. Директор мережі магазинів “Урожай” Володимир Чайка розповів про стан справ у сфері роздрібної торгівлі насінням у Тернополі.

“Звичайно карантин вплинув на нас. Якщо говорити про локальний продаж, у магазинах, то він не змінився. Тернополяни як купували, так і купують нашу продукцію відносно місця свого проживання. Це десь приблизно 60% відсотків покупців. Якщо ж казати про обсяг продаж в загальному, то він значно впав. Виручка така, що хіба лиш, щоб розрахуватися з працівниками, і то не завжди, – каже Володимир Мирославович.

Закриття ринків спричинило закриття десятка торговельних точок.

“На ринку Тернополя у нас є 12 торговельних точок. Після запровадження карантину ці точки перестали діяти разом із ринками. Працівники пішли у відпустку за власний рахунок. Через карантин держава дозволила відпускати людей у відпустку без збереження заробітної понад встановлену раніше кількість днів на рік”, – розповідає підприємець.

Людей, які працювали і зараз перебувають вдома, підтримують. Вони з розумінням поставилися до цієї ситуації. Очікують, що пандемія спаде і знову працюватимуть.

“У відпустку за власний рахунок пішли 75% наших працівників. Людям ми виплачуємо певну грошову допомогу. Як тільки відкриються точки вони повернуться на робочі місця.”

Ціни, розповідає директор мережі магазинів “Урожай” Володимир Чайка, не змінилися. Карантин на них не вплинув.

“Ціни не зросли. Вони не залежать від карантину. Вартість продукції коригує валютна ситуація в країні, а не вірус як такий. Що змінилося через пандемію, так це асортимент. Цього року ми його розширили, розпочали продаж розсади”, – зазначає Володимир Мирославович.

Швидке закінчення карантину вже навряд чи врятує нашу ситуацію, – додає підприємець, – сезон прогорів. За словами директора, аби розрахуватися з постачальниками і працівниками, доведеться брати кредит.

“На ринку торгівлі у нас є місяці “застою” – це близько 8-9 місяців і “пікові” місяці, які розпичаються у березні. Через пандемію, – каже Володимир Чайка, – сезон зірвано. Аби повністю покрити зобов’язання доведеться брати кредит. “На зустріч” банки йдуть не охоче. Кредити вони дають, але відсотки такі, що потім повернути вкрай важко. Особливо, у сьогоднішній ситуації”.

Комунальні платежі не змінилися, пільг жодних не надали.

“Які були комунальні платежі, такими і залишилися. Прийшов рахунок і ми зобов’язані його вчасно сплатити. Це стосується й податків. Жодних пільг, зважаючи на карантин, ми не отримали”, – розповідає керівник.

Стосовно відкриття ринків, як таких, ще у період карантину, то Володимир Чайка зазначає:

“Аби торгівля “пішла”, потрібно, щоб запрацювали всі сфери. Толку з того, що торговельні точки на ринку ми відкриємо, якщо транспортна система буде стояти. Покупці просто не прийдуть, бо не будуть мати чим доїхати. Аби справа зрушила з місця, мають запрацювати всі сфери. Маємо надію, що 12 травня так і станеться”.
Exit mobile version