З січня діють нові правила виклику “швидкої”: що потрібно знати жителям Тернопільщини (Відео)

Кабінет міністрів України затвердив нові правила виклику бригади швидкої медичної допомоги. Відповідно до постанови, яка почала діяти з 1 січня 2021 року, звернення поділили чотири типи. В залежності від того, до якої категорії відноситься виклик, залежатиме час прибуття медичних працівників до пацієнта та надання допомоги загалом.

З нового року виклики поділена на: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Рішення, до якої категорії віднести виклик, прийматиме диспетчер на основі отриманої від заявника інформації.

“Час прибуття «швидкої» за критичними викликами – коли є потреба в реанімації, становить 10 хвилин із моменту звернення. У випадках, які не залежать від медиків (дорожній рух, погодні умови, епідситуація тощо), допускається перевищення нормативу не більше ніж у 25% випадків.

За екстреними викликами – коли треба надати допомогу на місці або транспортувати, лікарі мають приїхати за 20 хвилин. Допускається перевищення нормативу не більше ніж у 15% випадків.

За неекстреної ситуації – коли стан людини не несе загрози її життю та здоров’ю, диспетчер може порекомендувати звернутися до сімейного лікаря чи найближчого відділення екстреної меддопомоги. Якщо такої змоги в пацієнта немає, до нього можуть направити «швидку», яка не виконує критичні чи екстрені виклики.

Непрофільні звернення перенаправлятимуть сімейним лікарям або пацієнта проконсультують дистанційно”, – розповідає заступник генерального директора Центру екстреної медичної допомоги м. Тернопіль Тетяна Сухарська.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні вводиться принцип екстериторіальності. Тобто, тепер до пацієнта приїздитиме найближча машина швидкої допомоги. Раніше машина прибувала залежно від місця прописки, районного поділу тощо.

Більш детально – у відеоматеріалі.

Читайте також: ДТП у Тернополі: водій за хвилину виїхав на бордюр, врізався в паркан та авто (Відео) 

Exit mobile version