На сьогодні товщина криги на Тернопільському ставу є умовно безпечною для зимової риболовлі (Відео)

Фото: з відкритих джерел

Не менше 7 сантиметрів повинна становити товщина криги, аби перебування на її поверхні можна було назвати умовно безпечним. На сьогодні на Тернопільському ставу, за інформацією рятувальників, ця цифра становить близько 12 сантиметрів. Водночас, за словами помічниці начальника Головного управління ДСНС України у Тернопільській області Ірини Крупи, навіть за таких умов небезпека для життя людини зберігається. Адже промерзання води у різних місцях є різним, що залежить від кількох факторів.

“Зледенілі водойми несуть у собі небезпеку у будь-який час. І навіть при сильних морозах є можливість провалитися під лід, адже не у всіх місцях товщина криги є однаковою. Лід може бути тоншим у місцях, де швидка течія, вмерзлі гілля чи очерет. Всі ці чинники послаблюють кригу. Крім цього, у ній можуть бути тріщини. Тому, стверджувати, що крига, навіть товщиною у 12 сантиметрів, є безпечною для життя – не можна”, – каже Ірина Крупа.

Якщо все ж рибалка вирішив не прогавити можливість зайнятися улюбленою справою, то він повинен знати та пам’ятати про правила поведінки на кризі. Серед основних рятувальники називають декілька. Це, зокрема:

– лід повинен бути не менше 5-7 см, при цьому він повинен бути прозорим і чистим, якщо лід має каламутний або молочний колір, то бажано від ловлі відмовитися;

– необхідно пересуватися на поверхні криги повільно і плавно, ковзаючи, не намагайтеся перевіряти її міцність стуком ногою, а візьміть краще довгу палицю;

– не підходьте до затоплених дерев або до інших предметів, що вмерзли в лід – в цих місцях лід дуже тонкий;

– рибалкам радять не виходити по одному на перший лід, краще всього бути утрьох або хоча б вдвох, проте відстань один від одного має бути 3-5 метрів;

– речі, що ви взяли з собою на риболовлю повинні бути легкі і зручні в перенесенні, щоб у випадку потрапляння під лід можна швидко їх позбутися.

– обов’язково візьміть із собою спеціальний рятувальний комплект для зимової рибалки, або хоча б міцну мотузку. Помістіть їх в легкодоступному місці.

І, звичайно ж, не потрібно вживати спиртні напої, стрибати на кризі, виходити на риболовлю в несприятливі погодні умови.

Читайте також: У Тернополі снігоприбиральна техніка працює у посиленому режимі

Exit mobile version