Люди, із села на Тернопільщині, де померлий священник підпільно проводив Богослужіння, відмовляються проходити тест на коронавірус

У Шумському районі на Тернопільщині коронавірус, на ранок 1 травня, підтвердили у 92-х жителів. Троє людей – померли. Днями мережу сколихнула новина про те, що один із померлих – священник з села Потуторів, який підпільно проводив Богослужіння.

Він був священником однієї з конфесій, і, незважаючи на існуючі заборони, не дивлячись на карантин, не дивлячись на те, що неодноразово ми проводили розмову з нашим духовенством, він проводив відправи з присутністю прихожан. Проводив відправи таємно, в приватному помешканні. Була проведена величезна робота нашими медиками, іншими службами по виявленню широкого кола контактних осіб, по забору в них зразків для аналізів. Ці зразки були відправлені в Тернопіль для проведення лабораторних досліджень, – розповів Віталій Кудлак, голова Шумської РДА.

Читайте також: Коронавірусне пекло у Почаєві: число хворих продовжує різко зростати, на COVID-19 тестують пацієнтів психоневрологічної лікарні

Про те, що священник проводив відправи вдома, дізналися після його смерті під час епідеміологічного розслідування, – каже очільник Шумщини. Скільки було таких відправ і скільки людей їх відвідували, ще не встановили. Загалом в селі Потуторів живуть майже 400 осіб.

Олександр Богомол, начальник обласного управління поліції, прокоментував подію:

Ми проводили службове розслідування. На час богослужіння в хаті, де правив священник, було 4 осіб, на вулиці було ще декілька осіб. Богослужіння відбувалося на Великдень. Тобто інформація про те, що велика кількість осіб збиралася на час служби, не підтвердилася. В даному селі є дві громади УПЦ і ПЦУ. За УПЦ, за нашою інформацією, залишилося 29 дворів. Було декілька людей, які приходили і відходили під час служби, але ми розуміємо, що священник вже на той час був хворий. Звичайно, що до відповідальності його вже не притягнеш, хай з богом спочиває, але це може бути приклад для інших, які можуть бути наслідки цієї ситуації.

За словами головної санітарної лікарки області Оксани Чайчук, “епідеміологічне розслідування щодо цього випадку ще не завершено, бо люди не визнають себе контактними, не надають своїх даних і відмовляються від обстеження”.

Олександр Богомол розповів, що у тому випадку, коли контактна особа відмовляється від обстеження, поліцейські попереджають органи місцевого самоврядування, селищну раду про те, що є хвора людина.

Попереджаємо сусідів, попереджаємо селищну раду про те, що є така ситуація без укриття персональних даних. Думаю, що цього достатньо, щоб з цією людиною інші не контактували, – каже Богомол.

Нагадаємо, в Україні на період посилення карантинних заходів через коронавірус не закривали церкви.

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину, – роз’яснили в Кабміні. 

Читайте також: “У нас не було респіраторів, ніякого індивідуального захисту…”: медсестра з Тернопільщини розповіла, як підхопила коронавірус

Загалом від коронавірусу в Тернопільській області померло чотирнадцять людей. Перший випадок зафіксували 25  березня. В інфекційному відділені Тернопільської лікарні швидкої допомоги помер чоловік, 68-ми років, який проживав у селі Ковалівка Монастирського району.

В Україні перший випадок зараження на коронавірус COVID-19 зафіксували 3 березня. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії.

Читайте також: “Карантин ізолював мене не лише від вірусу”: багатодітна тернополянка розповіла про життя в умовах ізоляції 

Exit mobile version