“Як, собі брати такі гроші, а людям по 3000 не дати?”: медична працівниця з епіцентру “коронавірусного пекла” на Тернопільщині обурена відсутністю зарплатні та обіцяних державною доплат

Кременецький район на ранок 1 травня – лідер за кількістю інфікованих жителів. У двохсот кременчан лабораторно підтвердили діагноз COVID-19. Одним із епіцентрів поширення інфекції у місті називають місто Почаїв. Окрім Почаївської лаври, коронавірус виявили у працівників та пацієнтів психоневрологічної лікарні. 

Галина Михайлівна, яка працює молодшою медичною сестрою у місцевій лікарні, розповіла, що обіцяні державою доплати медичні працівники Почаєва не отримали. До того ж, досі чекають на зарплатню за березень.

Доплати не отримали. Отримали зарплату просто за квітень. Як було нараховано. 1300 грн. дали авансу, і 2680 грн. – зарплати. Разом – 3900 гривень. За березень нам не дали. Доплати не було ніякої, – каже медик.

Жінка обурюється, мовляв, посадовці отримують захмарні заробітні плати, а їм, людям, які працюють у “пеклі”, по 3000 гривень – боргують:

Ми не їмо вчорашнім днем, і не живемо вчорашнім днем. Їсти хочеться завжди. І не тільки їсти. Платити комунальні послуги, от чого за березень не дати? Держава отримала собі. Міністри отримали. Що міністр має поза 300 000 гривень зарплати, та я їх за 10 років аби заробила. То що, вони їдять з двох рук?! Як, собі брати такі гроші, а людям по 3000 не дати? Лікарі, які працюють цілодобово, там сидять, у тому пеклі, дати йому таку мізерну зарплату…

Єдине, що тішить, наразі, принаймі, засоби захисту в лікарні є.

Рукавиці нам дали, маски, респіратори… – ділиться Галина Михайлівна.

Водночас, молодша медична сестра зазначає, що їм допомогають монахи із Почаївської Лаври.

Якщо люди йдуть у Лавру в час карантину, чи розгулюють вулицями міста без масок, то монахи ту не винні, самі ж наші люди – такі безвідповідальні. Коли наші медпрацівники були на обсервації, з Лаври носили їсти…Вони добудували інфекційне відділення, бігали, як мурахи, і працювали, – додає медпрацівниця.

Нагадаємо, на Великдень у Почаєві віряни масово порушували карантинні обмеження, які ввели в Україні. Під час богослужіння, попри встановлені обмеження, людей впустили всередину храму. Загалом освятити великодній кошик прийшли близько 300 людей. Через це кількість хворих на COVID-19 різко зросла.

Наразі в Олександрівській лікарні Києва з коронавірусом перебуває четверо священників з Почаївської лаври.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кременецької РДА прийняла рішення про припинення роботи карантинних постів у місті Почаїв, які встановили 21 квітня. Натомість, облаштували два контрольно-пропускних пункти на в’їздах в Кременецький район. 

Пости встановлено на дорозі Н-02 зі сторони Радивилівського району та на дорозі М-19 зі сторони Дубенського району Рівненської області. На них цілодобово нестимуть службу працівники поліції. Основне завдання – проведення профілактично-роз’яснювальної роботи серед учасників дорожнього руху щодо важливості дотримання всіх карантинних обмежень. Правоохоронці також  перевірятимуть документи та з’ясовуватимуть причину приїзду, здійснюватимуть температурний скринінг громадянам, – зазначають у поліції.

До слова, у Кременці запрацювала телефонна служба психологічної підтримки людей, які потребують кваліфікованих порад через психологічний стан під час карантину. Таку ініціативу започаткували в Кременці працівники центру соціальних служб та інклюзивно-ресурсного центру за підтримки міської ради.

Ми орієнтувалися, що в першу чергу телефонуватимуть люди, які мають сім’ї і мають дітей. Так наразі і є. Найчастіше телефонують батьки. Які мають маленьких дітей або молодшого шкільного віку. Є випадки, коли зверталися старшокласники. А ось люди, старші 60-ти років, до нас не звертаються. В більшості люди хотіли б почути навіть від психологів якісь медичні поради, але ми рекомендуємо звертатися до медиків. Також питають, що робити, якщо важко психологічно, якщо назрівають якісь кризи, бажають підтримки, розвантаження. Тоді психологи надають їм допомогу, – зазначає директорка Кременецького районного центру соціальних служб Алла Злочевська.

Нагадаємо, ще 21 березня в Інтернеті з’явилася інформація про те, що нібито шестеро громадян Молдови заразилися коронавірусом під час паломницької поїздки до Почаївської лаври. У статті йшлося, що група з 70 осіб приїжджала на екскурсію до монастиря двома автобусами.

Exit mobile version