У Кременці на єврейське кладовище Бейт Альмін повернули старовинні надгробки (Фото)

Фото: Олексій Радчук

У Кременці відбулася унікальна подія – з подвір’я КОГПА ім. Тараса Шевченка на єврейське кладовище Бейт Альмін перевезли древні надгробки. Мацеви знайшли випадково під час ремонтних робіт. Деякий час плити лежали на задньому дворі, і зараз мацеви перевезли туди, де їм і належить бути.

Сьогодні в Кременці відбулася унікальна подія – перенесення єврейських надгробків! Бейт Альмін! Для когось це незрозумілі слова, а для когось це пам’ять, пошана, повага і святиня!

Бейт Альмін в перекладі з івриту означає “ДІМ ВІЧНОСТІ”, і саме так називається старовинне єврейське кладовище в місті Кременець, яке датується 15-м століттям і є історичною спадщиною України.

Два тижні тому до нас звернулися представники ініціативної групи за деталями по питанню ритуальної точності перенесення Мацев (єврейських надгробків) так як, наша команда здійснює проекти пов’язані з єврейською історією. Підсумком взаємодії стала сьогоднішня подія, – розповідає голова БО «МЦ «Можливо все!» Олексій Радчук
.

За словами Олексія Радчука, плити з кладовища знайшли під час укладання бруківки на території академії.

Деякий час назад на території Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Т. Шевченка проводилися ремонтні роботи з укладання бруківки. При підготовці до укладання бруківки з попередньої копки ґрунту, будівельники наткнулися на плити. З’явилося питання – заливати плити або вилучити з ґрунту. Коли будівельники спробували перевернути одну з плит, то на зворотьному боці працівники на свій подив виявили написи на івриті. Керівництво академії прийняло однозначне рішення – вилучити всі плити з ґрунту.
Пізніше з’ясувалося що плити, які довго лежали у землі – це мацеви з єврейського кладовища Кременця
“, – додає пан Олексій.

Ініціатори наголошують на важливості зберігання та шанування пам’яті, відновлення історичної справедливості. А також дякують усім, хто долучився до процесу.

23 грудня 2020 року Мацеви (єврейські надгробки) були перенесені з території КОГПА на територію Бейт Альмін Кременця.
Порядку 23-х елементів було перевезено нами.


Це важливо зберігати і шанувати пам’ять, в тому числі відновлювати історичну справедливість. Щоб сьогоднішня подія відбулася та історична справедливість відновилась, було докладено зусиль багатьох…, – пише Олексій Радчук.

Читайте також: Молитвою назовні: на Тернопільщині з єврейських надгробків зробили сходи до вбиральні

Exit mobile version