Фолк-співачка з Тернопільщини Сусанна Яра стала мегапопулярною у Польщі (Відео)

Співачка Сусанна Яра, яка народилася і зростала в Почаєві на Кременеччині, збирає мільйонні перегляди відео на YouTube. Про виконавицю розповів журналіст та історик Роман Кабачій у своїй публікації спеціально для УП.Життя.

В Україні співачка із Кракова Сусанна Яра мало знана. Вона – солістка гурту HRDZA, працює одночасно у кількох жанрах – від автентичного виконання народних пісень, фолку – до ф’южн, року та електронної музики. Яра є неординарною представницею польської та словацької музичної сцени. Нині Сусанна, котра народилася у Почаєві, збирає мільйони переглядів на YouTube, а починала дівчина зі співу в церковних хорах.

Батько Сусанни – диякон Антон Ярий, до сьогодні протодиякон Перемисько-Горлицької єпархії Польської автокефальної православної церкви. Мама Мар’яна Яра – православний теолог, а ще диригент, композитор, музикант, дослідник карпатського фольклору та орнаментики. Вона також засновниця церковного хору “Ірмос” та жіночого ансамблю “Відимо”, що існують понад 20 років.

У 1992-му маму Мар’яну як регента хору запросив переїхати із родиною до Польщі православний Митрополит Варшавський Василій (Дорошкевич). Так родина опинилася у сусідній державі. Місцем служіння було обрано Сянок – історичне місто в Карпатах неподалік кордонів з Україною.

“Мама чимало в мене вклала, брала мене до кожного хору, чи я цього хотіла чи ні. Віддала на скрипку, коли мені було чотири роки, – розповідає Сусанна. Я навіть не думала, що можна бути кимось іншим. Підсміховуюсь, що не я собі вибрала цю дорогу, а так вибрала доля”.

Перший хор, у якому довелося співати дівчині, був дитячо-молодіжний хор Почаївської Лаври, який створила її мама. Спершу була церковна музика. Першою мовою – церковнослов’янська. Пізніше була музична школа, заняття класикою, в дитячих колективах із народною музикою, авторською піснею.

“Вже як ми приїхали у Польщу, то їздила до ансамблю пісні і танцю “Ослав’яни” в село Мокре недалеко від Сянока. Це єдине село, де українці складають більшість на етнічних землях після повернення з депортації по акції “Вісла”. Я там співала, грала на скрипці і танцювала. На репетиції бувало їздили роверами (велосипедами)”, – пригадує співачка. 

Мар’яна Яра також заснувала дитячий гурт “Сянічок” при місцевому гуртку українців у Польщі. Із ним Сусанна об’їздила всю країну, були на всіх можливих українських і лемківських фестивалях, конкурсах. Загалом дівчина встигла поспівати у близько 30 різних хорах і колективах.

Читайте також: У Польщі троє заробітчан з Тернопільщини врятували життя маленькому хлопчику (Фото)

Exit mobile version