“Оксфорд Медікал”: рання діагностика та профілактика захворювань грудей – запорука здоров”я

Привабливість, жіночність, материнство – всі ці поняття асоціюються з молочною залозою, проте невід’ємною частиною краси є здоров’я, – переконані фахівці медичного центру “Оксфорд Медікал”. Впродовж життя понад 50% жінок стикають із паталогіями грудей. Саме тому так важливо не лише вчасно звертатись до лікарів-мамологів, але й бути достатньо обізнаним.

“Молочна залоза – гормоночутливий орган, що зазнає структурних та функціональних змін протягом життя жінки не лише під час вагітності чи лактації, а й протягом кожного менструального циклу”, – каже лікар-мамолог медичного центру “Оксфорд Медікал” Лілія Назарко.

Загалом, захворювання молочної залози можна розділити на доброякісні та злоякісні. До доброякісних захворювань молочної залози належать: фіброзно-кістозна мастопатія, фіброаденома, внутрішньопротокова папілома, ліпома, кіста, посттравматична ліпогранульома та інші. Лікування хворих із дисгормональними гіперплазіями вимагає індивідуального підходу з урахуванням патогенезу, супутніх захворювань, характеру патології у грудній залозі. Чим швидше жінка звернеться до фахівця, тим більше шансів впоратися із захворюванням медикаментозно.

Серед злоякісних новоутворень в структурі онкологічної захворюваності перше місце серед жінок займає рак молочної залози. Щороку в світі виявляють близько двох мільйонів нових випадків раку молочної залози. Це означає, що кожна восьма жінка може потенційно захворіти раком молочної залози протягом свого життя.

“З метою покращення якості життя та поліпшення ефективності терапії, сучасні методи лікування базуються на використанні індивідуального, персоніфікованого підходу, що включає в себе врахування всіх факторів, які здатні повпливати на перебіг захворювання, визначити прогностичні та предиктивні маркери відповіді на системну терапію, біологію пухлини. З метою збереження жіночності, у виборі тактики хірургічного лікування надається перевага органозберігаючим, онкопластичним та реконструктивним втручанням”, – додає медик.

Симптоми, з якими найчастіше звертаються жінки до мамолога, – каже Лілія Назарко, – є біль в одній або обох молочних залозах, наявність ущільнень чи пухлиноподібних утворів, зміни контуру, форми молочної залози, виділення з сосків, втягнення соска, зміна кольору шкіри, наявність ділянок втягнення або вип’ячування. Медик зазначає, що слід бути пильними, адже на ранніх етапах свого розвитку рак молочної залози має повністю безсимптомний перебіг, тому єдиним варіантом його виявлення є вчасне звернення до лікарів.

До основних факторів ризику розвитку раку молочної залози належать:

“Особливу увагу хочу приділити увагу спадковому раку молочної залози, який зустрічається у 5-10% пацієнтів, доволі часто виникає у молодому віці та має більш агресивний перебіг захворювання. На сьогоднішній день, відомо понад 50 генів, наявність мутації в яких в декілька разів підвищує ризик виникнення пухлини. Найбільше клінічне значення мають мутації в генах BRCA1/BRCA2, які передаються по спадковості. До прикладу, ймовірність захворіти раком молочної залози в загальній популяції становить близько 10%, тоді як у носіїв таких генів цей ризик сягає 70-80%”, – зазначає лікар-мамолог Лілія Назарко.

За словами лікаря, завдяки широкому впровадженню скринінгових програм, ранньої діагностики та профілактики, лікування передпухлинних станів, тестування пацієнтів на предмет носійства генетичної мутації, усунення факторів ризику рак молочної залози вдається діагностувати на ранній стадії захворювання, що дозволяє досягти навіть повного одуження.

“З метою покращення якості життя та поліпшення ефективності терапії, сучасні методи лікування базуються на використанні індивідуального, персоніфікованого підходу, що включає в себе врахування всіх факторів, які здатні повпливати на перебіг захворювання, визначити прогностичні та предиктивні маркери відповіді на системну терапію, біологію пухлини. З метою збереження жіночності, у виборі тактики хірургічного лікування надається перевага органозберігаючим, онкопластичним та реконструктивним втручанням”, – каже Лілія Назарко.

Отже, при відсутності обтяженого анамнезу після досягнення 20-річного віку усім жінкам потрібно щомісяця обстежувати молочні залози, після 25-ти років – щорічний огляд у мамолога та УЗД молочних залоз. 40-річним жінкам, окрім огляду у мамолога та УЗД, рекомендовано мамографічне
дослідження 1 раз у 2 роки, а після 50-ти років – щорічне проходження мамографії.

В медичному центрі “Оксфорд Медікал” Ви можете пройти комплексне обстеження молочних залоз, діагностику та лікування передпухлинних та доброякісних захворювань, отримати якісну консультацію та рекомендації з приводу скринінгу, діагностики та лікування раку молочної залози.

Прийом пацієнтів здійснюється за попереднім записом. Більш детальну інформацію Ви можете дізнатися за номером телефону 0687525252, 0352 52 52 52. Наша адреса: м. Тернопіль, вул. Качали,5 та проспект Ст. Бандери,41. Завітайте також на наш сайт: Оксфорд Медікал.

Exit mobile version