Зцілитися безнадійно хворим та вижити містам і селам, які потерпали від епідемії, допомагала Чудотворна Ікона з Тернопільщини

Чудотворна ікона розп’ятого Спасителя походить з 1740 року. Вона з’явилася побожному і багатому селянину Стефану Рисану у час жнив. Прокинувшись від пообіднього сну, він побачив своїх волів, що стояли на колінах перед сяючою іконою розп’ятого Спасителя, яка висіла у повітрі, невисоко над землею.

У 1742 році до Зарваниці прибула спеціальна комісія для дослідження ікони та чудесних зцілень, що відбувалися за її посередництвом. Усі збережені протоколи стосувалися фактів про чудотворну силу ікони Розп’яття Спасителя у більше ніж сорока випадках, які люди спостерігали впродовж 1728 року та 1738-1742 роках.

Декрет спеціальної комісії 1742 року був надісланий до Рима, після чого Папа Римський Бенедикт XIV дозволив київському митрополиту та архиєпископу львівському Атанасію Шептицькому здійснити чин коронації Зарваницької ікони. Того ж 1742 року митрополит Атанасій особисто приїхав до Зарваниці, тут він проголосив ікону Розп’яття чудотворною, а місцевий храм Пресвятої Трійці – місцем для паломництва, а також особисто уклав молитву до ікони Розп’яття Христового. Після завершення спеціального процесу, в знак церковного підтвердження, образ коронували срібною короною та розмістили у святилищі, як запрестольну ікону.

Ікона була коронована й визнана чудотворною Київським унійним митрополитом та львівським архієпископом Атанасієм Шептицьким. Майже 200 років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці у Зарваниці і була дуже шанованою. Та за часів Другої світової війни ікону таємно перевезли, ймовірно, до Львова. Відтоді вона безслідно зникла. Яка її наступна доля – важко з’ясувати. Після смерті Андрея Шептицького багато що з його колекції та архівних документів було спалено, – пояснює адміністратор парафіяльної церкви с.Зарваниця Храму Пресвятої Трійці о.Володимир Топоровський.

Нещодавно вдалося вийти на слід втраченої у минулому столітті святині і в  Марійському духовному центрі священнослужителі дали друге життя чудотворній іконі.

Чудотворна ікона Розп’ятого Спасителя була центральною в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Її добре пам’ятають старожили села Зарваниця. Чутки про зцілення швидко ширилися селом. Цією іконою зацікавився й тодішній губернатор Зарваниці пан Бартішевський, який виявив бажання купити її у Стефана, але чоловік сказав: «Бог не продається» і віддав ікону до церкви, – розповідає о.Володимир Топоровський.

У Зарваниці люди залишають свідчення про зцілення від усіляких недуг, розповідають про випадки, коли лікарі були майже безсилими… Понад 40 сторій, записаних в спеціальний зошит засвідчують зцілення після молитви саме до ікони Розп’ятого Спасителя.

Є у нас і старовинні воти, які засвідчують конкретні випадки оздоровлення, що їх отримали люди, молячись перед чудотворними іконами. Пригадується випадок, коли у Бережанах була велика епідемія під час якої загинуло багато людей. Місцеві жителі прийшли до цього святого місця, де три дні й три ночі молилися. Господь почув молитви бережанців і створив диво – епідемія чуми припинилася. Аби подякувати вони подарували в Зарваницький храм два срібних престоли для двох чудотворних ікон, а також принесли срібну корону, – ділиться о.Володимир Топоровський.

Зважаючи на трудність у пошуках оригіналу Чудотворної Ікони Розп’ятого Спасителя, з благословення митрополита Василія, для добра вірних та для поширення і відновлення культу почитання Ікони Розп’ятого Спасителя, було створено копії цього образу. Написав їх іконописець Володимир Свідерський, котрий брав участь у розписі собору Зарваницької Матері Божої, який став головним храмом відновленого Марійського духовного центру.

29 березня у Ватикані, в базиліці Святого Петра, відбулося покутне богослужіння під проводом Папи Франциска. Особливістю його стало перебування там копії чудотворної ікони Розп’ятого Спасителя із Зарваниці. Глава Католицької Церкви поблагословив ікону, а також корону тернового вінка, яка була встановлена на ній. У такий спосіб Папа Франциск відновив почитання чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці.

Зазначимо, найбільша греко-католицька святиня Тернопільщини – Марійський духовний центр у селі Зарваниця на Теребовлянщині. Нині тут є цілюще джерело, біля якого з’являлася Божа Матір, цілий комплекс церковних споруд, «Український Єрусалим», а також – чудотворна ікона Зарваницької Матері Божої, з якою пов’язано чимало дивовижних історій.

Фото – офіційний сайт Марійського духовного центру Зарваниця

Exit mobile version