Зміна прізвища, імені, по батькові: підстави для відмови та вартість послуги у Тернополі (Відео)

Фото: сайт Ракурс

Сьогодні законодавство України вільно дозволяє фізичній особі змінити не лише ім’я або прізвище, а й по батькові. За відповідний законопроект №2450 3 листопада 2020 року проголосували 259 народних депутатів. У скільки ж українцям обійдеться зміна особистих даних, та чи часто, зокрема тернополяни, користуються зазначеною послугою – у матеріалі.

Змінити своє прізвище, ім’я або по батькові за власним бажанням може кожен українець, який досягнув 16-річного віку. Особи, яким виповнилося 14 років, також можуть скористатися таким правом, проте за згодою батьків. Якщо ж над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опіку, зміна прізвища, імені або по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

За словами начальника Тернопільського міськрайонного відділу РАЦС Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Світлани Цимбалістої, за зміну особистої інформації людині доведеться сплатити кошти. Перша зміна прізвища дешевша, у порівнянні з повторним зверненням.

“З початку року прізвище змінили близько 90 осіб, справи ще 30-х – на розгляді. Кожна особа, яка звернулася із відповідною заявою, сплачує за зазначену послугу кошти: держмито – 5 гривень 10 копійок, та вартість оформлення заяви у реєстрі – 45 гривень. Кожне наступне звернення вартуватиме 51 гривню. Обмежень щодо можливої кількості зверненнь з приводу зміни особистих даних немає”, – каже Світлана Цимбаліста.

Варто зазначити, що не завжди можна змінити своє прізвище, ім’я та по батькові. Підставами для відмови є:

Читайте також: Була Василівна – стала Петрівна: українцям дозволили змінювати “по батькові”

Exit mobile version