Українські заробітчани повинні сплачувати податки: які та скільки (Відео)

Щорічно заробітчани переказують в Україну мільярди зароблених за кордоном коштів. Найчастіше податки з цих сум не сплачують, а доходи не декларують. Проте, згідно з законодавством, кожен українець, який отримав дохід за кордоном, повернувшись додому, повинен піти в податкову за місцем реєстрації, заповнити декларацію і сплатити частину державі. Про те, які податки повинні платити заробітчани і скільки – далі у матеріалі.

Кожен громадянин України, який працює закордоном, має сплачувати такі податки:

  1. ПДФО. Так, ставка ПДФО становить 18 % від суми отриманих іноземних доходів. При цьому обов’язковим є подання річної податкової декларації, в якій необхідно задекларувати такі доходи.

Суттєвий нюанс — звільнення від подвійного оподаткування.

Якщо українець працює закордоном і там сплачує податки, то він може не сплачувати їх в Україні. Щоб потрбіно, аби уникнути подвійного оподаткування: згідно з нормами міжнародних договорів, які стали частиною національного законодавства України, фізична особа може зменшити суму податку на суму податків, сплачених за кордоном за наявності чинного договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною та відповідною іноземною державою. Сума такого зменшення має бути зазначена у річній податковій декларації.

Для отримання такого права на зарахування, платник зобов’язаний отримати від уповноваженого державного органу іноземної країни довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

2. Військовий збір. Ставка військового збору становить 1,5 % від суми отриманих іноземних доходів.

Заробітчанин зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан та доходи за наслідками звітного податкового року, легалізовану довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування, отриману від державного органу відповідної країни (за наявності), та сплатити з суми задекларованого доходу ПДФО (18 %) і військовий збір (1,5 %).

Важливо також знати:

Якщо українець працює в країні, з якою підписано спеціальну угоду, то після приїзду в Україну потрібно заповнити декларацію й компенсувати тільки податкову ставку. Наприклад, у Болгарії прибутковий податок становить 10%. Якщо з нею підписано спеціальну угоду, то в Україні потрібно буде доплатити податок у розмірі 9,5% (в Україні прибутковий податок із військовим збором становить 19,5%).

Якщо працювати в країні, з якої немає спеціальної угоди, в такому разі повний податок потрібно платити і в тій країні, де заробили кошти, і в Україні 19,5%. Крім того, стільки ж доведеться заплатити й тим, хто заробляє за кордоном нелегально.

Податкову декларацію про майновий стан та доходи за поточний рік потрібно подати до 1 травня наступного року, та відповідно сплатити ПДФО та військовий збір – до 1 серпня наступного року.

Більш детально у відеоматеріалі.

Читайте також: Була Василівна – стала Петрівна: українцям дозволили змінювати “по батькові” 

Exit mobile version