Хелловін не має нічого спільного із християнством і є вдалим маркетинговим ходом (Відео)

Хелловін – “несвяте свято”, яке ще зовсім недавно широко святкували лише в США, тепер має популярність і в Україні. Відзначають його в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Атрибутом цього дня є світильник у вигляді голови з гарбуза. Діти, одягнені в страхітливі костюми, лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками. Що ж це за свято і чи варто його відзначати християнам – позицію УГКЦ щодо Хеловіну окреслює керівник прес-служби Тернопільсько-Зборівської єпархії отець Олег Харишин.

Хеловвін – старовинне кельтське язичницьке свято. Його історія налічує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського дня Помони (богині рослин) і християнського “Дня всіх святих”. 

Походження назви. З 835 року за указом папи Римського Боніфація IV Західна Церква почала святкувати День усіх Святих – 1 листопада. А ніч напередодні свята – ніч Самхейна – на середньовічній англійській мові отримала назву “All Hallow’s Eve” або просто “Hallow E’en”. Те, що дати цих двох свят збіглися, то День усіх Святих почали святкувати по звичаю Самхейна. Звичай бешкетувати й буянити в цей день був привезений в США ірландськими та шотландськими іммігрантами. А вже це “свято” у всій своїй “красі” із США розповсюдилось ледь не по цілому світі за допомогою фільмів та реклами.

“Це є ще одна чергова хороша нагода мотивувати людей до здійснення певних покупок. Маркетингові технології, особливо сьогодні, використовуються дуже багатьма людьми. Скажу, дуже професійно використовують ці технології для того, щоб формувати культуру, певну моду та звичаї, через які людина чинитиме так чи інакше”, – каже керівник прес-служби Тернопільсько-Зборівської єпархії отець Олег Харишин о. Олег Харишин.

За словами священослужителя, навіть за умов нав’язування чи спонукання до будь-яких певних дій, людина має право вибору.

“Я бачу, що є те, що для когось це може бути важливим. Проте особисто для мене це є тим, що мене не турбує, я це ігнорую. Ігнор – це також є форма реакції. По-друге, ми , християни, маємо розуміти, що прийняття християнської віри спонукає та дає певний стимул жити такими чи інакшими цінностями – робити вибір. Цей вибір є дуже важливим. У своєму посланні Апостол Павло застерігає, щоби ми в багатьох наших життєвих обставинах дійсно уникали або, цитую, “не брали участі у безплідних ділах темряви”, – додає о. Олег Харишин.

Хелловін – не є християнським святом. Церква закликає використати цей день, щоб підготуватися до Дня всіх святих, помолитися за душі усопших з наших родин, за тих, про кого нема кому згадати, про наших героїв Небесної Сотні та воїнів, які віддали своє життя на сході України за нашу свободу.

Більш детально – у відеоматеріалі.

Читайте також: У поминальні дні в Тернополі збільшили кількість маршруток та автобусів

Exit mobile version