Місцеві вибори-2020: чи вчасно відкрилися дільниці та як голосують у Тернополі (Фото)

Фото: студія "Файне місто"

У Тернополі, як і в інших регіонах та містах України, триває голосування. Українці обирають депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів. Виборчі дільниці розпочали роботу о 8:00 годині і працюватимуть до 20:00 без перерви. Що ж стосується Тернопільщини та обласного центру зокрема, то не всі дільниці відкрилися вчасно.

Як повідомили у поліції, в області є 1 тисяча 183 виборчих дільниць. П’ять із них розпочали роботу із запізненням – три у Тернополі та дві у Гусятинському районі. Причина – невірний підрахунок бюлетенів для голосування та відсутність одного з членів виборчої комісії. Проте вже о 8:30 годині всі проблеми на зазначених дільницях були вирішені і зараз виборці безперешкодно приходять та голосують.

Варто відзначити, у зв’язку із пандемією кількість виборців, які можуть одночасно перебувати на дільниці, обмежена. Відтак, у Тернополі подекуди виникають черги. Тож, аби зробити свій вибір на користь того чи іншого кандидата доведеться почекати. Тернополянка Марія каже, не вважає це проблемою та була готовою до такої ситуації.

“Звичайно, що голосуватиму і почекаю стільки, скільки буде потрібно. Черги можна було передбачити, адже є обмеження у кількості людей, яких пускатимуть в приміщення. Думаю, після обіду людей буде менше, бо зараз багато хто повертаються додому з церков, ринку, магазинів і щоб потім знову не йти, то зразу йдуть голосувати”, – зазначає пані Марія.

Щодо бюлетенів, то на місцевих виборах-2020 вони зазнали певних змін. Найскладніше виборцям буде розібратися з бюлетенем з відкритими списками. У них обирають не лише партію, а ще й конкретного кандидата із списку політсили. Так виборці допоможуть своєму фавориту просунутися списком вище та зрештою – потрапити до місцевої ради.

Зазначимо, аби українці не заплуталися та не змарнували свій голос, ЦВК ще наприкінці вересня затвердила вигляд виборчого бюлетеня – колір та форму. З бланками нового зразка зіштовхнуться міста та села з понад 10 тисячами виборців. Бюлетені мають шість кольорів:

Оскільки голосування відбувається в умовах пандемії, то кожна виборча дільниця забезпечена дезинфікуючими засобами. У приміщення допускаються люди лише у масках, члени комісії та спостерігачі – ще й рукавичках. У Тернополі цих вимог також дотримуються. Кожному виборцю перед входом вимірюють температуру, перевіряють наявність індивідуальних засобів захисту. Окрім цього, для людей з підвищеною температурою та людей з інвалідністю в приміщені дільниці обладнали спеціальні кабінки.

Exit mobile version