Рак грудей “молодшає”: щороку на Тернопільщині фіксують сотні нових випадків (Відео)

Рак молочної залози займає перше місце у загальній структурі злоякісних пухлин серед жінок та перше – серед онкологічних захворювань в Україні. Щорічно на Тернопільщині реєструють кілька сотень нових пацієнтів, у грудях яких виявили онкологічний процес. Медики зазначають – щоразу рак грудей “молодшає”.

“У Тернополі рак молочної залози становить 52 випадки на 100 тисяч населення. Запущеність цієї паталогії складає 21 відсоток і смертність – 24 випадки на 100 тисяч населення. Щороку беруть на облік 300-310 нових пацієнтів, з яких 6 відсотків помирають до року. Також додам, щороку вік пацієнтів все більш молодший – рак “молодшає””, – розповідає завідувач першим хірургічним відділенням Тернопільського обласного онкологічного диспансеру Оксана Туманова.

Новоутворення у молочній залозі поділяють на доброякісні та злоякісні. Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик виникнення пухлини низький, у інших — високий. До групи високого ризику належать насамперед особи з поєднанням певних генетичних та фенотипічних факторів, перш за все — це особливості стилю життя. Деякі з факторів, які підвищують ризик захворювання на рак молочної залози, наступні:

Діагностика раку молочної залози зазвичай починається з того моменту, коли сама жінка у процесі самообстеження, чи лікар при клінічному обстеженні молочних залоз виявляють вогнищеве ущільнення. Клінічне обстеження молочних залоз – дуже важлива частина оцінки стану молочних залоз.

“Для пацієнток від 17 і до 40 років найбільш оптимальним є УЗД-обстеження. Його потрібно робити у певні дні менструального циклу – з 5-го по 10-12-й день. Проте, добре було б, щоб кожна жінка щомісяця проводила самообстеження молочних залоз на наявність змін та утворень. Якщо виявляються будь-які ущільнення, то потрібно обов’язково потрібно звернутися до лікаря-мамолога”, – додає Оксана Туманова.

За словами медика, новоутворення у молочних залозах виявляють не лише у жінок, вони трапляються й у чоловіків. Такі випадки є рідкісними, проте сама форма захворювання є значно агресивнішою.

“У чоловіків рак молочної залози зустрічається у 3-4 випадках на рік. Звичайно, це є досить рідкісним захворюванням, але у порівнянні з жінками – у чоловіків захворювання є значно агресивнішим та лікується набагато важче. Тому чоловікам також потрібно звертати увагу на молочні залози”, – зазначає завідувач першим хірургічним відділенням Тернопільського обласного онкологічного диспансеру Оксана Туманова.

Більш детально про те, як виявити новоутворення у молочних залозах, та куди звертатися – у нашому відеоматеріалі.

Читайте також: Сертифікація педагогів: що потрібно знати (Відео) 

Exit mobile version