Здорожчання продуктів харчування та медикаментів на Тернопільщині: коли і наскільки (Відео)

Фото: мережа Інтернет

Борошно, цукор, яйця, інші соціально значущі продукти харчування, а також медикаменти здорожчають. Суб’єкти господарювання, які планують підняти роздрібні ціни, свої наміри вже зафіксували у державному реєстрі. Список постійно оновлюється, щоразу поповнюючись кількома десятками нових позицій. Згідно з поданими деклараціями, здорожчання продуктів харчування та лікарських засобів в середньому слід очікувати на 5-10%.

Коли ж відбудеться прогнозоване здорожчання залежить від відсотку підвищення роздрібної ціни, а саме:

Нагадаємо, з 18 травня цього року на час карантину Уряд запровадив держрегулювання цін на соціально значущі товари – декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на відповідні товари.

Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.

Суб’єкт господарювання повинен декларувати зміну вартості, якщо це стосується товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, а збільшення роздрібної ціни планується на 5 і більше відсотків. Зміна оптово-відпускних цін декларуванню не підлягає.

Також, якщо зростання цін відбулося внаслідок закінчення строку дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5 і більше відсотків, що діяла до запровадження знижки.

Більш детально про декларування роздрібних цін та зростання вартості продуктів харчування та медикаментів – завідувач сектору з контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Лариса Данильчук. Деталі – у відеоматеріалі.

Читайте також: Булінг: як розпізнати та чи траплялися випадки шкільного цькування у закладах Тернополя (Відео)

Exit mobile version