Хочете викинути – продезинфікуйте: українцям розповіли, як треба утилізовувати медичні маски

Фото: мережа Інтернет

Враховуючи те, що на території України більше ніж півроку діють карантинні заходи  з  протидії коронавірусу, масово використовуються засоби індивідуального захисту (ЗІЗ): маски, рукавички, респіратори та інше. Як наслідок – утворюються відходи засобів індивідуального захисту і дуже часто на підконтрольних об’єктах, зокрема, в дитячих навчальних закладах ставлять питання про те, як збирати, зберігати та кому передавати ці відходи?

 На нормативному рівні вимоги щодо поводження із згаданими відходами регламентуються Міністерством охорони здоров’я України, зокрема, Постановами Головного державного санітарного лікаря України, – повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

 Так, для закладів освіти ці вимоги прописані у Постановах Головного державного санітарного лікаря України від 22 серпня 2020 року № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19 та від 22 вересня 2020 р. №55 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)».

 Правила збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту одноразового використання у закладах, згідно з рекомендаціями МОЗ:

 Додаткові рекомендації:

 При можливості, перед тим, як утилізувати використані засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, респіратори) пропонуємо їх продезінфікувати (залити розчином дезінфікуючого засобу, витримати експозицію до 30 хвилин, після чого злити розчин у каналізацію, а тоді виносити у контейнер для збору побутового сміття).

 Тканинні (марлеві) маски багаторазового використання необхідно замінювати  кожні 2-3 години. Використані маски слід збирати в окремий пакет (без доступу до інших особистих речей), наприкінці дня випрати і випрасувати.

 Не слід забувати про гігієну рук – після використання всіх індивідуальних засобів захисту необхідно ретельно вимити руки з милом або обробити їх антисептиком.

Exit mobile version