В Україну йде епідсезон грипу: як вберегтися та не переплутати з Covid-19 (Відео/Інфографіка)

Фото: сайт 1800

Цього року в Україні циркулюватимуть чотири штами грипу: штам типу А Guangdong-Maonan (H1N1), штам типу А Hong Kong (H3N2), штам типу В Washington (B / Victoria lineage) та штам типу В Phuket (B / Yamagata lineage). За прогнозами фахівців, початок епідсезону очікується вже в середині жовтня, однак свого піку він досягне дещо пізніше. Ускладнює ситуацію й те, що разом із сезонними захворюваннями українці боряться також з Сovid-19.

Нова коронавірусна інфекція та грип мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до смерті. То як вберегтися та не переплутити ці дві недуги?

Відомо, що новий коронавірус SARS-CoV-2 і віруси грипу передаються краплинним шляхом. Тому запобігти поширенню інфекції допоможуть такі заходи, як гігієна рук і дотримання етикету кашлю: руки треба мити з милом, часто і ретельно, а кашляти і чхати слід у згин ліктя або в одноразову серветку. Проте найдієвішою у боротьбі проти грипу є вакцинація, для якої зараз найбільш оптимальний період.

“Передбачаємо, що буде ускладнення. Тому що до грипу приєднався коронавірус. Людина може хворіти як на одне, так і на інше захворювання. Все залежить віо реакції організму. У групі ризику люди похилого віку.

З 28 вересня в Україні розпочався сезон грипу та ГРВІ. Щотижня проводиться моніторинг кількості хворих на грип. Зазвичай епідсезон розпочинається на 40-й тиждень поточного року і закінчується 20-м тижнем наступного року. За 40-й тиждень кількість хворих збільшилася на 17%, порівняно з 39-м тижнем – в області захворіли трохи більше 2 тисяч осіб. Спостерігається звичний сезонний ріст захворюваності, – каже завідувач відділу ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Світлана Маціпура.

Детальніше – у відеоматеріалі.

Читайте також: Чи буває депресія “осінньою” та як боротися з поганим настроєм в холодну пору (Відео)

Exit mobile version