Чи є робота для українців у Чехії і які зарплати? (Відео)

Левова частка українців-біженців у Чехії роботу не шукають, адже планують повертатися додому або мають дистанційну зайнятість. Але й тих, хто прагне працевлаштуватися – тисячі. Чи важко знайти роботу у Празі чи Брно, які зарплати і умови пропонують – у матеріалі Тетяни Кіцак.

Першим бар’єром для працевлаштування стає незнання мови. Але з вивченням активно допомагають місцеві мешканці.

“Книжки принесли мені, щоб я якомога швидше адаптувалася до чеської мови і адаптувалася до неї. навіть курси пропонували щоденні”, розповідає Юлія з Києва, яка оселилася в Чехії.

Курси для українців є повністю безкоштовними. Щоб потрапити туди, необхідно звернутися до центру допомоги Україні. Там є адреси і графік роботи шкіл, де проводяться навчання мові.

Для тих, хто зацікавлений у працевлаштуванні, програмісти створили спеціальні сайти. Наприклад, портал jobs-for.ua пропонує і переклад українською, і вибір регіону, і посади, і навіть вказівник.

Для працевлаштування переважно достатньо закордонного паспорта.

Якщо чеської Ви не знаєте, пропонують роботу прибиральниці, покоївки, кухаря чи офіціанта. Таку роботу українці можуть знайти навіть прямо у будівлі, де живуть.

“Є робота. Ми живемо в готелі, ми там прибираємо. Зарплата 100 крон на годину”, – каже українка.

Знайти роботу можна також, зареєструвавшись у місцевому уряді праці. Мінімальна зарплата для українця при 5-денному робочому тижні і 8-годинному щоденному завантаженні – 16200 чеських крон. Це 640 євро.

Exit mobile version