У Тернополі діє виставка «Почаївський монастир в історії Греко-Католицької (Фото)

Фото: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку “Почаївський монастир в історії греко-католицької Церкви” з нагоди 250-ліття коронації ікони Почаївської Богородиці. На ній представлені експонати унійної доби монастиря 1712-1831 років. Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Фото: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ

Як розповів єпископ-помічник Теодор Мартинюк, подія коронації Папою Римським Климентом XIV Почаївської ікони у 1773 року стала епохальною для нашого народу і Церкви.

Вона стала новим відліком у розумінні того, ким ми є, як народ, які ми маємо цінності, чим ми живемо і що для нас є важливим. Коронація ікони означала не просто відзнаку, визнання чудотворності (через підтвердження чудес, які відбувалися завдяки молитві перед іконою), а насамперед означала духовну зрілість нашого народу, означала, що Пресвята Богородиця у нашому народі є знаною, любленою, це було наче Її визнанням нашого народу, – зазначив єпископ.


Фото: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ

З цієї нагоди єпископ подарував музею пам’ятну медаль, яка була викарбувана з нагоди 250-ліття коронації ікони з гербом Римського Папи Климента та Успенського Собору XVIII століття (зворотня сторона).

Зазначимо, виставка стала початком святкування 250-ліття коронації Почаївської ікони.Вона продовжиться у Зарваниці, де будуть представлені експонати, наявні на Тернопільщині та привезені з різних куточків України. Розклад конференції, яка триватиме з 28 по 30 вересня в Марійському духовному центрі буде згодом на сайті Файного міста.

Читайте також: У Тернополі розпочнеться XІІІ Бібліофест «Читай, мрій, перемагай» (Фото)

Exit mobile version