У Тернополі діє виставка-інсталяція «Твоє місто» (Фото)

Фото: ТМР

У бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» відкрилася виставка-інсталяція «Твоє місто». Дійствоприсвятили черговій річниці першої писемної згадки про Тернопіль, яка відзначається 15 квітня. Про це пише Файне місто з посиланням на Тернопільську міську раду.

Під час заходу презентували виставку вишитих картин давнього Тернополя тернополянки Ірини Кошелінської та представлено конверти з приватної колекції філателіста Василя Дідуха. Відвідувачі оглянули роботи Володимира Кріса: «Парафіяльний костел» (1904-1908), Домініканський костел (1749-1779), Велика синагога (1662-1668). Змістовний екскурс про історію нашого міста провела в.о. директора Тернопільської міської ЦБС Оксана Лехіцька.

Виставка-інсталяція «Твоє місто» діятиме в бібліотеці упродовж наступних двох тижнів.

Довідка

Перша писемна згадка про м. Тернопіль датована 15 квітня 1540 року, коли король Сигізмунд I у Кракові надав локаційний привілей великому коронному гетьману Польського королівства Іоанну Амору з Тарнова (Янові Тарновському) на заснування містечка-фортеці Тарнополь в спустошеній місцевості Сопільче. Тоді розпочалося будівництво замку, який після кількох перебудов, у зміненому вигляді зберігся до наших днів. 16 травня 1548 року Ян Тарновський домігся від короля дозволу на утворення ставу між берегами річки Серет, на місці, де він розташований і нині.

Читайте також: Плавання, відвідування салону краси та душевні посиденьки: розклад занять у тернопільському терцентрі 

Exit mobile version