“Били по головах і змушували виривати волосся”: “Пташка” з Азовсталі розповіла про катування в полоні

Катерина "Пташка" Поліщук // Фото: instagram.com

Парамедикиня Катерина Поліщук з Тернопільщини розповіла про катування, які пережила у полоні. “Пташка” зазначила, що росіяни щоденно били українських оборонців і влаштовували допити, а медикам не дозволяли надати належну допомогу пораненим. Про це пише Файне місто з посиланням на The Philadelphia Inquirer

Коли ми вийшли з “Азовсталі” і нас зустріли росіяни, з виразу їхніх очей було зрозуміло, що це кінець. Я боялась не смерті, а капітуляції. Я розуміла, що не можу довіряти росіянам, а Міжнародна організація Червоного Хреста не дотримала жодних обіцянок щодо безпеки полонених, – розповіла “Пташка”. 

Посилаючись на слова захисниці, видання розповіло, що Катерину Поліщук привезли до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області. Там її помістили у маленьку тісну камеру з цементною підлогою.  

Приміщення, де жили ми, жінки, було на першому поверсі, а всі допити проводилися на другому. Коли хлопців вели на тортури, то на першому поверсі змусили їх роздягнутися і повзати голими по підлозі коридору та по сходах. У нас була радіостанція, але вона не могла заглушити звуки побоїв, криків та стогонів, які ми чули. Нам ніколи не дозволяли спілкуватися з чоловіками. Але іноді нам вдавалося дізнатися, що з ними робили, – поділилася парамедикиня. 

Росіяни вдавалися до жорстоких тортур на допитах

За її словами, росіяни вдавалися до жорстоких тортур. Вони відрізали українським полоненим шматки шкіри, забивали цвяхи, а чоловіків постійно били. 

У перший місяць до нас після тортур привезли молодого хлопця, а наступного дня його витягли мертвим, загорнутим у простирадло. Нам сказали, що він повісився. Але ми чули, як деякі офіцери кричали росіянам, які його вбили, щоб вони більше не вбивали військовополонених, – розповіла Поліщук. 

У матеріалі також йдеться, що полонених часто перевозили з Оленівки до Таганрогу, де умови були ще гіршими. Там тричі на день били жінок, змушували їх роздягатися та повзати голими по коридору, а також змушували робити шпагат і сидіти так годинами

Коли тебе так розтягують, б’ють між ніг важким взуттям… усіх жінок били по головах і змушували виривати волосся. Вони безупинно їх принижують. Одного разу до нас привезли жінку з Таганрога, яка була на третьому місяці вагітності, але в неї вибили дитину і катували її. Я знаю багато випадків тяжких, жорстоких зґвалтувань, – сказала “Пташка”. 

“Якщо ти не можеш змінити ситуацію, зміни своє ставлення до ситуації”, – Катерина Поліщук

Також парамедикиня поділилася історією про те, як допитували її. Вона розповіла, коли її щось запитували, вона почала незв’язно і безперервно говорити, поки її слідчому не набридло слухати і він заявив, щоб дівчину більше до нього не приводили. 

Я сприймала себе не як в’язня, а як національний символ. Це єдине, що дозволило мені вижити. Ніби ти в пеклі і засуджена на смерть, але ти повинна залишитися живою. Через це до мене ставилися суворіше, ніж до інших ув’язнених і постійно возили на допити. Але я вирішила, якщо ти не можеш змінити ситуацію, зміни своє ставлення до ситуації. Це дорослі хлопці зі зброєю, які б’ють дівчину років 20-ти. Я гордо підвела голову, – розповіла захисниця. 

Нагадаємо, що “Пташку” разом з іншими 214 українськими захисниками повернули додому 22 вересня 2022 року. Після полону вона знову пішла на фронт. 

Читайте також: Воїн з Чорткова отримав відзнаку «За честь і відвагу»

Exit mobile version