“Роблять все, аби не мали субсидій і повимирали”, – жителька Тернопільщини скаржиться на продовження карантину

Євдокія Михайлівна проживає в одному із віддалених сіл Тернопільщини. Жінка щодня спостерігає за новинами. Каже, якщо спочатку боялася померти від вірусу, то тепер від голоду в холодній хаті.

“Мені 76 років, я стара жінка. Дочка живе далеко, але навіть якби жили коло мене, то нічого не врятує. Ті чиновники роблять все в тій державі, щоби їм було добре. Все позакривали, то ще й в хаті кажуть сидіти, – скаржиться на продовження карантину Євдокія Михайлівна. Кажуть, що є якийсь вірус. Але де він є? Поки він до мене добереться, то я вже буду мертва. Ціни попіднімали з тим карантином. Роблять, що хочуть. Світло, газ – за які гроші то все оплатити мають люди?”

Найбільше старенька бабуся хвилюється за субсидії. Боїться, що через те, що не зможе подати всі необхідні документи, втратить цю державну допомогу.

“Мала субсидії, але тепер певно і того не буде. Дочка, яка тут прописана, поміняла роботу, розмір її зарплати на новій роботі інший, а як то то все повідомити в служби, якщо вони позакривалися? Того інтернету в мене нема, бо то тепер все через той інтернет. Та і де я би знала той комп’ютер. Раніше мені сусідка помагала, вона все взнавала в соцлужбі, але тепер то то все закрито. Та вже роблять все, певне, щоби позабирати ті субсидії і, щоб ми повимирали як динозаври”, – бідкається пенсіонерка.

За роз’ясненням щодо нарахування субсидій у травні 2020 року в період карантину журналісти “Файного міста” звернулися до начальника відділу з прийому громадян Управління соціальної політики Тернопільської міської ради Уляна Микитюк. Керівник повідомила, що причин для хвилювання немає. Є лише окремі категорії громадян, яким потрібно буде звернутися у соцслужби, аби надати додаткову інформацію для подальшого отримання субсидій.

“Цього року, як і торік, буде здійснено автоматичний перерахунок субсидій без додаткових звернень. Всі, хто раніше отримували субсидій і мають законне право в подальшому на цю допомогу, отримуватимуть її. Людям, які змінили місце роботи, звертатися не потрібно. По базі в нас все автоматично підтягне.

Кому потрібно повідомити про зміни у соціальні служби, так це людям, які, до прикладу, змінили місце проживання, в яких відбулися зміни у складі сім’ї, отримали спадщину чи здійснили коштовну покупку. От ця категорія людей має повідомити нам про ці зміни.

Приходити особисто не потрібно, адже служби зачинені на карантин. Зробити це можна як за допомогою електронної пошти, так і по телефону “гарячої лінії”. У будь-якому випадку спеціалісти розглянуть всі звернення в індивідуальному порядку і розкажуть, що робити далі. Хвилюватися не потрібно”, – каже начальник відділу з прийому громадян Управління соціальної політики Тернопільської міської ради Уляна Микитюк.

До відома жителів Тернопільщини, з липня 2018 року відкрито доступ для усіх громадян до єдиного реєстру отримувачів субсидій https://subsidii.ioc.gov.ua/ , де кожен ввівши адресу може дізнатися про те, чи отримує домогосподарство субсидію, у повній відповідності до вимог чинного законодавства в частині захисту персональних даних.

Також працює гаряча телефонна лінія за номером 0800-50-27-57. Зателефонувавши за цим номером (у робочий час, з 9:00 до 18:00 в будні) кожен громадянин зможе повідомити про випадки безпідставного отримання будь якого виду державної соціальної допомоги, що виплачуються органами соціального захисту населення,  або ж розповісти про факт порушення законодавства чиновниками при призначенні такої допомоги, зокрема субсидій.

Гаряча лінія з питань субсидій Тернопільської облдержадміністрації:

Exit mobile version