“Очільник Тернопільщини лукавить, коли запевняє, що Монастириська лікарня забезпечена апаратами ШВЛ”, – журналістка

Що зробила Тернопільська ОДА для боротьби з коронавірусом. Чи справді медики Монастириська отримали обіцяні державою засоби захисту, а лікарні – обладнання. На ці та інші питання в ефірі медіаплатформи “Файне місто” відповіла журналістка Інна Сирник. 

За словами жінки, коли виявили першого хворого на коронавірус, у монастириських лікарів не було абсолютно нічого. Лікувати хворих на небезпечну недугу вони мали “голоми руками”. Медики не надіялися на допомогу від влади, тому звернулися до небайдужих у соцмережі. 

В Монастириському районі найшвидше виявили коронавірус. Слід було чекати, що там буде джерело розповсюдження і робити якісь дії. Коли виявили першого хворого, працівники звернулися до усіх в соцмережі Фейсбук. Василь Могильницький, який працює на “швидкій”, написав, що залишилося у них два захисних костюми від спонспорів. Коли я зателефонувала місцевим волонтерам, і автору допису, пересвідчитися, чи все вірно, виявилося, що так – в них немає абсолютно нічого. Коли запитала, чи вони кудись зверталися, сказали, що спочатку написали у соцмережі і волонтерам, в надії на те, що хоча б щось привезуть. Допомогу привезли представники “Правого сектору”, благодійники, волонтери почали шити маски… Ми стукали скрізь. З обласної державної адміністрації, по лінії МОЗ, не було привезено абсолютно нічого, – розповідає Інна Сирник.

За її словами, допомогу від ОДА привезли за 10-14 днів, а не як запевняла влада… Окрім того, як наголошує пані Інна, лукавить очільник Тернопільщини й коли запевняє, що медустанова забезпечена апаратами ШВЛ.

Щодо апаратів ШВЛ: ніхто б досі точно не знав, скільки там є, якби не одне “але”. На сайті МОЗ оприлюднили інформацію, що Монастириська лікарня є базовою, госпітальною, тобто, готовою до епідемії і там є 5 апаратів ШВЛ. По моїх даних, та даних волонтерів, які туди щодня приходять, саме вони знову приносять у лікарню маски, халати, дезінфектори, купують пральні машинки та холодильники…

Інна Сирник наголошує, на сьогодні склалася критична ситуація, тому що в Монастириській лікарні залишився 1 робочий апарат ШВЛ.

На днях привезли пацієнта, його не мали до чого підключати, тому що до одного вже підключений важкий пацієнт. Працювали до того часу 2: 1 позичили в Заліщиках, 1 – їхній власний. Не знаю, чий вийшов з ладу, але залишився тільки 1 справний. Почали виясняти, що робити з пацієнтом, чи вести в Тернопіль, чи що. Тоді з Бучацької лікарні передали апарат ШВЛ. Тобто, два пацієнти – два апарати ШВЛ. Якщо привезуть ще одного важкого хворого, підключити його не буде до чого. Зі слів голови Тернопільської ОДА, в Монастириській лікарні є 5 апартів ШВЛ. Їх немає, не було, хіба, на папері тільки. 

Нещодавно помер 68-річний чоловік з Монастирискього району. Інна Сирник розповіла, як тіло померлого передавали рідним:

Голова ОДА заявив, що лікарі все зробили по протоколу. Вони засипали хлором тіло в труні, труну, і в могилу також засипали хлор. Насправді, зі слів дочки померлого, мені важко це говорити, але пакет з тілом виставили з лікарні, вона з чоловіком тягнули цей пакет… Їй дали в м.Монастириська дві пачки сухого хлору, і сказали самій залити одну пачку в труну, іншу – коли будуть закопувати. Вони самі затягнули тіло батька в труну, потім подзвонили до головного лікаря, щоб хтось допоміг загрузити труну в бус, один медик вийшов, допоміг їм. Дочка згадала про той хлор уже на цвинтарі, коли закопували могилу. Вона тоді й вилила його. Хоча, за словами голови ОДА, все було зроблено по протоколу…
Exit mobile version