Понад 6 мільйонів гривень заробили на «ухилянтах»: тернопільські слідчі скерували до суду провадження щодо чотирьох «схемників»

Фото: поліція Тернопільщини

Слідчі поліції Тернопільщини скерували до суду провадження щодо чотирьох учасників організованої злочинної групи. Двоє киян організували «бізнес» і залучили до співпраці мешканців Тернопільської та Львівської областей. Вони допомагали чоловікам призовного віку за 8000 доларів виїхати за кордон. Про це пише Файне місто з посиланням на поліцію Тернопільської області.

Послугами «схемників» скористалися близько 20 осіб, дані яких зловмисники незаконно вносили до інформаційної системи. «Бізнес» з незаконного переправлення чоловіків призовного віку через кордон заблокували правоохоронці у листопаді 2023 року.

Фото: поліція Тернопільщини

За даними слідства, організатором злочинного «бізнесу» виявився 48-річний мешканець столиці. Він викупив підприємство з ліцензією на здійснення міжнародних перевезень пасажирів з електронним ключем доступу до особистого кабінету автоматизованої системи. Також чоловік придбав два автомобілі та знайшов трьох спільників. Вони підшуковували клієнтів, оформляли їх на своє підприємство водіями з правом виїзду за межі країни та готували для цього необхідний пакет документів.

Фото: поліція Тернопільщини

Аби організатора та помічників не піймали на протизаконних маніпуляціях, киянин кожних два тижні перереєстровував транспортні засоби та змінював номерні знаки.

Фото: поліція Тернопільщини

Слідчі поліції Тернопільщини скерували обвинувальний акт до суду. 

Фото: поліція Тернопільщини

Організатору та учасникам ОЗГ, які «спеціалізувалися» на вивезенні ухилянтів за кордон, залежно від ролі у «схемі», інкримінують:  ч. 2 та 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем, вчинені під час дії воєнного стану) Кримінального кодексу України.

За скоєне обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 15 років. Процесуальне керівництво у провадженнях здійснювала Тернопільська обласна прокуратура.

Exit mobile version