“Я не визнаю себе винною”: у Тернополі судили обвинувачену в підтримці нападу рф жінку (Фото/Відео)

Ольга Ткачук // Фото: Файне місто

Сьогодні, 29 березня, у Тернопільському міськрайонному суді відбулося слухання справи обвинуваченої у виправдовуванні нападу рф жительки Почаєва. Жінка через сторінку чоловіка у Фейсбуці публікувала дописи про заклик підтримувати окупаційну адміністрацію. Їй інкримінують ч. 1 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України, пише Файне місто.

Ольга Ткачук проживає у Почаєві. Вона мешкає в одному будинку з чоловіком і мамою. Раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася.

У Фейсбуці жінка користувалася сторінкою чоловіка Олега Мандзія близько трьох років. Спочатку вона її зареєструвала, аби за допомогою публікації відео домогтися йому права на пільгову пенсію. Чоловік акаунтом не користувався взагалі. Надалі жінка продовжила користуватися акаунтом.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Ольга активно поширювана дописи про російських політиків та пропагандистів. Водночас вона публікувала такі дописи і в місцевій групі, де налічується 18,5 тисяч учасників.

У суді обвинувачена зазначала, що вона не є автором відеороликів, які публікувала.

Відеоролики я перепоширювала, не маючи злого умислу, якоїсь корисливої мети не переслідувала, а думала, що Україна демократична держава і кожен її громадянин має доступ до різної інформації, аби створити власну думку. Я не є експертом, тому в даних матеріалах якихось закликів чи пропаганди не побачила. Відеоролики, про які йде мова, і досі є в інтернет-просторі і не видалені нашими спецслужбами, а отже думку, яку вони несуть, не є небезпечною для політики нашої держави, – переконувала Ольга Ткачук.

Прокурор Тарас Рибизант запитав жінку, яку мету вона переслідувала, публікуючи такі дописи. Обвинувачена зазначала, що поширювала дописи для обговоренні і спілкування з друзями. Також Ольга переконувала, що публікації спеціально не шукала, а вони їй потрапляли у стрічку як рекомендовані.

Ольга Ткачук
Фото: Файне місто

Ольга винною себе не визнає

У суді обвинувачена переконувала, що лише хотіла, щоб люди знали правду. Своєї вини вона не бачить.

Я не визнаю себе винною. Це моя особиста точка зору. Я не вбачаю в своїх діях кримінальне правопорушення. Нікого ні до чого не закликала, я не маю на те морального права, – зауважувала жінка.

В кінці засідання суддя Любомир Базан питав жінку, чи розуміє вона, в чому її обвинувачують, на що жінка казала, що ні, адже вона не вбачає кримінального злочину.

Відтак наступний суд буде 27 квітня.

Передісторія

Нагадаємо, 16 серпня 2022 року Тернопільська обласна прокуратура опублікувала допис про те, що жительку Почаєва підозрюють у зраді. Жінка нібито виправдовувала напад рф і закликала підтримувати окупаційну адміністрацію. 

За даними слідства, мешканка Почаєва через акаунт свого чоловіка у фейсбуці у березні-квітні 2022 року неодноразово поширювала в Інтернеті матеріали про виправдання нападу рф на Україну. Вона виправдовувала і “прославляла” осіб, які здійснювали збройну агресію. Також жінка поширювала антиукраїнські дописи та закликала підтримувати збройні формування та окупаційну адміністрацію держави-агресора.

У помешканні підозрюваної правоохоронці вилучили мобільні телефони з доказами її причетності до протиправної діяльності.

Більше: У Почаєві жінка виправдовувала рф і закликала підтримувати окупантів

Читайте також: Житель Тернопільщини нарубав дерев на 270 000 гривень

Exit mobile version