Вкрав понад пів мільйона гривень у пенсіонерів: у Тернополі засудили шахрая

Фото: мережа Інтернет

У Тернополі судили учасника шахрайської групи, крав гроші в пенсіонерів під приводом передачі працівникам поліції за схемою “ваш родич потрапив в ДТП”. З людей негідник зідрав пів мільйона гривень. Про це пише “Файне місто” з посиланням на вирок Тернопільського міськрайонного суду.

Згідно слідства, фігурант співпрацював зі спільником. Вони видурювали гроші у стареньких протягом травня–серпня 2016 року. Зокрема, “товариш” обвинуваченого телефонував жертвам та розповідав про ДТП за участю родича – сина, племінника, зятя або ж видавав сам себе за їхнього родича. Далі шахрай приїжджав до потерпілих і забирав у них гроші.

Загалом, чоловіки зателефонували 12 пенсіонерам, яким завдали збитків на загальну суму майже 573 000 гривень. Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст.190, ч.3 ст.190 КК України “Шахрайство”.

У суді обвинувачений вину не визнав, показань по суті не надав. Однак суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винуватим у вчиненні вище згадуваних злочинів  та присудив за ч.2 ст. 190 КК 2 роки тюрми, за ч.3 – 3 роки тюрми та визначив остаточне покарання, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у вигляді 3 років тюрми.

Також суд ухвалив зарахувати у строк відбуття покарання термін попереднього ув’язнення  з 20 жовтня 2016 року по 23 березня 2018 року у розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. А ще –  задовольнив цивільні позови про відшкодування матеріальної та моральної шкоди 10 потерпілих у справі. Вирок набрав законної сили 1 серпня 2022.

На початку року обвинувачений подавав клопотання до суду про закриття кримінального провадження за ч.2 ст. 190 КК,  зісилаючись на те, що з дня внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань спливло 5 років. Але суд сказав, що так як він ухилявся від суду, то й перебіг строку давності зупинявся і на даний час не сплинув. А відтак – відмовив йому.

Читайте також: Підозрілий чоловік розгулював центром Тернополя під час комендантської години 

Exit mobile version