«Допомога від ПриватБанку»: на Тернопільщині масово поширюють фейковий розіграш

У час, коли більшість українців намагається підтримувати армію, допомагати сім’ям ВПО тощо, у мережах все ж знаходяться ті «добросовісні», які намагаються видурити у людей якомога більше коштів. Віднедавна на Тернопільщині масово поширюється нова шахрайська схема – «Фонд державної субсидії до 30-річчя ПриватБанку» нібито роздає допомогу, пише «Файне місто».

Працівники банку, коментуючи ситуацію, повідомляють: дана «акція» – справа рук шахраїв. У фінансовій установі просять дані меседжі блокувати, не пересилати їх рідним та близьким, не вводити свої персональні дані. Якщо ж ви вже це зробили – негайно повідомте працівників банку, або ж заблокуйте свої картки у відповідних мобільних додатках.

Типові ознаки фейкової «акції»

Усі шахраї зазвичай видають себе, допускаючи однотипні помилки. Нижче ви побачите 5 пунктів, які зустрічаються майже у кожній афері подібного типу.

1. Назва організації

Часто назва компанії, яка нібито проводить розіграш, виявляється вигаданою самими шахраями. В Україні немає жодного «Фонду державної субсидії».

2. Унікальна дата як привід для роздачі подарунків

Перш ніж повірити у «свято» компанії, переконайтесь, наскільки правдива ця інформація. Офіційна дата реєстрації ПриватБанку – 19 березня 1992 року. Навряд організатори масштабної акції могли б випадково «помилитись» на пів року.

3. Ви обов’язково виграєте

Відкривши другу або третю скриньку, ви побачите на екрані типовий напис «Вітаю, Ви виграли!». Однак, «виграє» у цьому конкурсі абсолютно кожен, достатньо лише відповісти на декілька елементарних запитань, а потім виконати деякі, здавалося б, нескладні умови – і «вуаля», приз ваш!

4. У правилах “гри” вжито помилки

Розробники справжніх акцій та розіграшів завжди перевіряють тексти на наявність граматичних, лексичних та інших помилок, адже це значною мірою впливає на авторитет компанії.

5. Порушені співвідношення чоловічого/жіночого роду зі словами у коментарях

Навряд така собі Соня писала б у коментарях, що вона «отримав» подарунок, а Паскаль, у свою чергу, «виграла» приз. Уважно читайте коментарі під подібними розіграшами, фейки видно одразу.

Будь-який шахрай у мережі Інтернет полює перш за все на вашу пильність. Тож перед тим, як брати участь у будь-якому опитуванні, аби отримати обіцяну «допомогу» – уважно перевірте усі дані, не дайте аферистам себе обдурити.

Автор: Тетяна Кіцак

Exit mobile version